Cita amb les urnes

Així estan les enquestes de les eleccions als Estats Units el 2022

Les projeccions sobre les ‘midterm’ del 8 de novembre vaticinen un escenari molt igualat entre demòcrates i republicans

Així estan les enquestes de les eleccions als Estats Units el 2022
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Com cada any parell, els Estats Units es disposen a acudir a les urnes el primer dimarts després del primer dilluns de novembre. En aquest cas, el 8 de novembre se celebren les eleccions de meitat de mandat, les ‘midterm’, en les quals es renoven les dues cambres legislatives i que serveixen com a termòmetre per a demòcrates i republicans dos anys abans per als següents comicis presidencials. És a dir, la cita d’aquest 2022 mesurarà la popularitat de l’actual president, el demòcrata Joe Biden, i la força electoral del ‘trumpisme’ a les files republicanes.

En aquestes eleccions es renoven els 435 escons de la Cambra de Representants, els diputats de la qual són elegits cada dos anys, i 35 dels 100 escons del Senat, on cada senador és elegit per a un mandat de sis anys. A més, a les urnes s’escolliran els governadors de 36 dels 50 estats. Actualment, el partit de Biden té una exigua majoria a la Cambra baixa (222 congressistes són demòcrates i 213 són republicans) i està empatat amb els republicans a 50 senadors a la Cambra alta, tot i que conserva la majoria pel vot de qualitat de la vicepresidenta Kamala Harris.

Pocs dies abans dels comicis, les enquestes pronostiquen una batalla molt disputada, amb una intenció de vot tremendament ajustada entre els dos partits i un 10% d’indecisos. Hem pres com a referència les projeccions de tres portals nord-americans especialitzats en sondejos i informació política: FiveThirtyEight, Politico i Cook Political Report. Tots coincideixen a atorgar un lleu avantatge als republicans a la Cambra de Representants i un lleu avantatge dels demòcrates al Senat.

Cambra de Representants

Les enquestes adjudiquen al Partit Republicà entre 212 i 219 congressistes (la majoria absoluta està fixada en 218) i al Partit Demòcrata, entre 188 i 205 escons. Ara bé, algunes projeccions deixen en dubte fins a 35 seients, que són els veritablement decisius per decantar la balança cap a un dels dos costats. Aquests escons solen disputar-se, sobretot, als suburbis de les grans ciutats de Pennsilvània, Califòrnia, Ohio i Carolina del Nord.

Si els republicans recuperen la Cambra baixa, podran decidir quines lleis es debaten al Congrés, limitant així la capacitat legislativa de Biden. També passarien a presidir els comitès de la Cambra, cosa que els donaria marge, per exemple, per frenar la investigació de l’assalt al Capitoli, que recentment va citar a declarar Donald Trump.

Senat

A la Cambra alta hi ha menys diferències entre els sondejos a l’hora de ‘repartir’ els 35 senadors. En les ‘midterm’ del 2018, l’escrutini va oferir 21 senadors republicans i 14 demòcrates. Segons les enquestes, els republicans podrien mantenir 19 o 20 d’aquests 21 escons, mentre que els demòcrates podrien perdre 2 o 3 dels 14. Això significa que el partit de Trump podria assegurar fins a 49 escons i el de Joe Biden, 46. Els cinc seients en dubte inclinarien la balança.

Si els republicans s’imposen al Senat, podran travar les nominacions judicials de Biden, constrènyer la seva política exterior i dominar també els comitès de la Cambra alta.

Governadors

Notícies relacionades

Pel que fa a l’elecció dels 36 governadors, les projeccions vaticinen que els republicans en tenen assegurats 18 i els demòcrates, 15. Les tres grans incògnites són Wisconsin, Nevada i Oregon. Aquesta votació permet també renovar en cada estat càrrecs fonamentals per al procés electoral. Dit d’una altra manera, el partit que controli els secretaris d’estat i fiscals generals jugarà un paper decisiu en la certificació de les eleccions presidencials del 2024.

Històricament, al partit que controla la Casa Blanca li sol anar malament en les eleccions de mig mandat. Segons la mitjana de les enquestes de RealClearPolitics, només un 42,5% dels nord-americans aproven avui la gestió de Biden.