NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Putin i la guerra dels drons

2
Es llegeix en minuts
Putin i la guerra dels drons

Yasuyoshi CHIBA / AFP

Destruir sense patir danys en les pròpies files és el somni humit de qualsevol estrateg militar. De fet, el principal factor de la dissuasió nuclear és la impossibilitat d’evitar patir les conseqüències en carn pròpia d’un atac a l’enemic. Putin intenta rescabalar-se de les derrotes de les últimes setmanes generalitzant l’ús de drons iranians per atacar Kíiv i altres ciutats ucraïneses. És una covardia sobre la covardia. Però, com explica Adrià Rocha des d’Istanbul, el baix preu de cada unitat, uns 20.000 euros, els converteix en una opció viable per causar la màxima destrucció amb el mínim risc i el mínim cost imaginable. És lògic que un individu acorralat com Putin jugui aquesta carta.

Notícies relacionades

Massa vegades oblidem que la guerra és també, o principalment, un assumpte moral. Per això, els que les comencen tendeixen a buscar justificacions, tot i que sigui a còpia de mentides. Per això, hi ha múltiples codis d’honor en la tradició militar que la tecnologia, com la dels drons, fa saltar pels aires. La guerra és un desvergonyiment per a vencedors i vençuts i l’únic consol és haver combatut amb noblesa. Els drons són un corc més sobre la podridura de la guerra. No vull ni imaginar el que deuen estar pensant a aquestes hores els que han manipulat els drons fins a fer-los esclatar a Kíiv aquesta matinada. De ben segur que els passat la vida pels ulls. I això ho portaran sempre amb ells, tot i que s’hagin limitat a complir ordres. 

El general hivern arriba a la guerra a Ucraïna. Tot és més dur, tot és més cruel, tot és més inexplicable. Putin sap que no guanyarà i no sap com perdre. Els drons són el penúltim refugi per ocultar el fracàs del que va anomenar una operació militar especial, per no dir el que era: una invasió. Ara mirarà de fer creure als seus que aquesta és una guerra sense morts en les pròpies files. Però no ho és. Hi ha morts físics al camp de batalla i hi ha morts morals a les sales de control de les noves màquines de la guerra, que, tot i que siguin molt sofisticades, són tan destructives com les tradicionals. Per als que pateixen els atacs i per als que els executen. La guerra és el fracàs de la humanitat, perquè ens relega a una animalitat més primària. Això no hi ha drons que ho evitin.