Editorial Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El PSC es distancia d’ERC i Junts baixa lleugerament

La ruptura del Govern té influència, sobretot en indicadors que retraten la fallida entre ERC i Junts, però no es tradueix massa en la intenció de vot

3
Es llegeix en minuts
El PSC es distancia d’ERC i Junts baixa lleugerament

FERRAN NADEU

El PSC tornaria a guanyar les eleccions autonòmiques, amb més distància sobre ERC (cinc escons); Junts retrocediria una mica (dos o tres diputats), després de la seva ruptura amb Esquerra al Govern; el PP triplicaria la seva representació i Ciutadans desapareixeria del Parlament, només dues convocatòries electorals després que fos el primer partit en les eleccions del desembre del 2017. En Comú Podem (ECP) i Vox es mantindrien estables, amb una lleugera tendència a la baixa. L’independentisme conservaria la majoria absoluta sempre que els seus tres partits arribessin a un acord. Aquesta és la radiografia electoral de l’enquesta del Gesop.

El fet més important des de l’anterior sondeig, la ruptura del Govern, té influència, sobretot en els indicadors que retraten la profunditat de la fallida entre els republicans i Junts, però no es tradueix massa en la intenció de vot. Junts per Catalunya (JxCat) perdria 1,2 punts respecte al febrer del 2021 i es deixaria entre dos i tres escons, però el seu electorat es manté fidel, malgrat la divisió del partit en dues ales. La fidelitat dels votants de JxCat és del 61,1%, superior fins i tot a la d’ERC (56,6%). Als grans partits independentistes els superen en fidelitat de vot el PSC (76,6%) i la CUP (75,9%). Per això el partit anticapitalista puja lleugerament en la intenció de vot, gairebé un punt, i en la previsió d’escons (un o dos més).

La majoria dels catalans culpen Junts de la ruptura del Govern i en aquesta majoria del 38,4% s’inclouen els votants de l’esquerra no independentista, a més, lògicament, dels d’ERC, mentre que només un 18,9% responsabilitza Esquerra de la crisi, amb una àmplia majoria de l’electorat de JxCat i exigua en el cas de la CUP.

En un altre apartat del sondeig s’observa la distància entre ERC i JxCat, més significativa que la que hi ha entre els republicans i els partits d’esquerra. És en la convocatòria anticipada de les eleccions com a conseqüència de la crisi del Govern, demanada per una majoria (43,4%) integrada pels votants de JxCat, la CUP i els partits de la dreta no independentista. Ara bé, la possibilitat d’arribar a acords per governar (amb un suport del 37,3%) és defensada pels electors d’ERC, ECP i PSC, amb més entusiasme entre els dos últims. La qüestió de confiança queda com a tercera opció, avalada només pel 27% dels votants de Junts. 

Sobre els Pressupostos, la majoria opta perquè el Govern els aprovi amb el PSC i els comuns, mentre que queden a vuit punts de distància els que aposten per pactar-los amb JxCat i la CUP. La primera possibilitat és recolzada per l’esquerra i la dreta no independentistes, mentre que la segona és la preferida en el camp independentista. Els votants d’ERC es decanten per la segona opció, tot i que no arriben al 50%. La pròrroga dels comptes només obté un 14,4% de partidaris. 

Malgrat la pronosticada victòria del PSC, Aragonès és el preferit com a president, amb 2,6 punts d’avantatge sobre Salvador Illa i més de 10 sobre Laura Borràs. L’actual president de la Generalitat també és el líder amb millor valoració, però és l’únic que aprova amb un cinc pelat, dues dècimes més que Illa. 

Davant la debatuda qüestió de si la ruptura del Govern significa el final del procés, els catalans creuen majoritàriament (59,5%) que no, una negativa que guanya tant entre els independentistes com entre els no independentistes. Només un 30,4% considera que el procés ha mort i aquesta opinió únicament és majoria entre l’electorat de Vox.