Apunt

L’estrany cas del doble pressupost

El Govern va presentar uns comptes en el Congrés amb uns ingressos més baixos dels que uns dies més tard reconeix davant Brussel·les

1
Es llegeix en minuts
L’estrany cas del doble pressupost

No ha començat la tramitació parlamentària dels Pressupostos de l’Estat i ja semblen morts. El mateix Govern ho ha vingut a certificar. L’últim dia del termini disponible, l’Executiu ha presentat aquest dissabte a Brussel·les el Pla Pressupostari 2023 del Regne d’Espanya. El document reconeix que no són reals les xifres d’ingressos que es van incorporar en el projecte de llei de Pressupostos de l’Estat del 2023, que va ser presentat al Congrés fa només uns dies, el 6 d’octubre. Ara, en el Pla Pressupostari el Govern reconeix que el 2022 es recaptaran uns 10.800 milions més del que es va apuntar en el projecte de llei i admet que el 2023 l’excés serà de 10.000 milions més. Amb aquesta recaptació més elevada que es reconeix ara –i no, fa uns dies– diu el Govern que, entre altres coses, podrà finançar la pròrroga de mesures anticrisi al 2023 i / o l’adopció d’altres de noves, cap de les quals figura en el projecte de llei presentat a les Corts. El projecte de llei va arribar despullat de mesures anticrisi per al 2023, en espera d’un real de decret que s’espera aprovar al novembre, en què el Govern preveu plasmar la seva decisió sobre quines mesures prorroga al 2023 i quines d’altres adopta. 

És molt estranya aquesta pirueta del Govern central, presentant un doble pressupost. Costa entendre per què. Espanya està dient a la Comissió Europea que tant en un cas com en l’altre, tant si gasta menys com si gasta més, es complirà l’objectiu de situar el dèficit en el 3,9% del PIB el 2023 i això ho explica per l’incomprensible infrafinançament dels ingressos en el primer dels Pressupostos. Cal veure si a les autoritats europees no se’ls aixecaran les celles quan es trobin amb aquesta estranya seqüència. Sobre els motius, temps hi haurà de parlar-ne a partir d’aquest dilluns, quan comencen les compareixences d’autoritats en el Congrés per explicar els Pressupostos. Haurem de veure sobre quin dels dos Pressupostos hauran de donar l’opinió el governador del Banc d’Espanya (aquest dilluns) i la presidenta de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), dimarts.