Apunt

Pressupostos i realitat

Les constants revisions a la baixa del creixement augmenten els dubtes sobre els comptes per al 2023

2
Es llegeix en minuts
Pressupostos i realitat

David Castro

Sabem que el paper ho aguanta tot. I això passa amb els pressupostos públics. Ho diu l’origen de la mateixa paraula: ‘prae’, que significa «abans», i ‘suponere’, el significat del qual és «suposa», és a dir «considerar com a cert o real alguna cosa a partir dels indicis que es tenen» o «considerar com a cert o real alguna cosa que no ho és o que no necessàriament ho ha ser», entre altres accepcions que recull el diccionari.

Els comptes entregats pel Govern al Congrés dijous són això: un presupòsit. Però no només aquest any, sinó els anteriors, tot i que ara amb més dubtes. El projecte se sustenta en un creixement de l’economia, que l’Executiu ha rebaixat al 2,1% l’any que ve, després d’haver-lo revisat més d’un cop.

El problema és que el Banc d’Espanya l’ha retallat fins a l’1,4%, i BBVA Research, a l’1%. Si la tendència final és aquesta, els comptes poden ser, més que un full de ruta –la seva funció–, un paper mullat. I en especial en l’apartat de la recaptació, que es preveu rècord. Fins i tot sense tenir en compte els ingressos previstos per l’impost temporal (2023 i 2024) als patrimonis de tres milions d’euros, tot i que sí els d’altres noves figures com el gravamen a la banca i a les energètiques. I no parlem de l’IRPF o l’IVA, amb elevats creixements previstos del 7,7% i el 5,9%, respectivament.

Notícies relacionades

Una cosa semblant passa en la inversió, amb una alça prevista del 33%. Tristament, una cosa és el que es pressuposta i una altra el que s’executa. A l’exemple com el del 2021 em remeto, amb un nivell d’execució que no va arribar ni al 40% a Catalunya. La ministra del ram, Raquel Sánchez, en una entrevista amb EL PERIÓDICO assegura que precisament aquest any s’estan centrant en l’execució. Ja ho veurem.

Atès el context actual, amb una intensa desacceleració en potència, que requerirà segurament més despesa del que es preveia, serà millor continuar impulsant l’economia amb els fons europeus per evitar ajustos posteriors, que sempre són dolorosos. Però, com que serà un any electoral, potser els deixen per més endavant.