NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’absurd i l’impost de patrimoni

1
Es llegeix en minuts
L’absurd i l’impost de patrimoni

DAVID CASTRO

Queda molt bé defensar l’impost de patrimoni. Té alguna cosa de Robin Hood perquè se suposa que va contra «els rics». La veritat és una altra. En molts casos, sobre aquests diners és la tercera o quarta vegada que es tributa. Quan es va ingressar com a renda del treball o del capital, quan es va transmetre en herència i quan va meritar plusvàlues. Gravar el patrimoni desincentiva l’estalvi i fomenta la despesa sumptuària. I els veritablement rics, no el paguen perquè el defugen a través de societats. A més, és un impost anacrònic, perquè la majoria dels estats l’han eliminat. La reforma fiscal impulsada a nivell global, no ho contempla.

Eliminar l’impost de patrimoni dins d’un mateix mercat és, respecte als altres territoris, com a mínim, deslleial. Cap de les autonomies pot evitar la fuga de capitals per la via d’altres aranzels. A més, la maniobra de Madrid i Andalusia demostra de quina manera utilitzen alguns sectors polítics els governs autonòmics: els consideren mers aparadors de les seves polítiques per posar en evidència l’adversari quan ocupa la Moncloa. ¿De veritat les condicions econòmiques són les mateixes a Madrid i Andalusia perquè la recepta els serveixi d’igual manera? Utilitzades d’aquesta manera, per defensar interessos partidistes i no territorials, les comunitats autònomes són absurdes com ha assenyalat el ministre Escrivá. 

Notícies relacionades

L’import total de l’impost de patrimoni a Espanya no desequilibraria el pacte de rendes que el país necessita. L’absurd és el bucle en el qual hem entrat: subhasta a la baixa d’impostos en uns temps en què Europa juga a polítiques expansionistes; partidisme de molt mal gust; greuges entre comunitats i opes hostils a les fortunes mitjanes, perquè les grans ja no paguen. Tot bastant descoratjador mentre continuem tenint una quarta part del PIB fora del radar d’Hisenda.

Si de veritat algú es creu alguna cosa del que diu, les autonomies del PP podrien proposar gravar menys l’activitat i perseguir més el frau (element de competència deslleial). El Govern del PSOE podria compensar els ingressos de les comunitats autònomes i eliminar l’impost. I Catalunya fer el mateix.