Anàlisi Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

1
Es llegeix en minuts
Sense gas rus

REUTERS/Hannibal Hanschke

Aquest divendres se celebrarà una reunió de ministres d’Energia de la Unió Europeadeterminant, per respondre a la gravíssima alteració del mercat elèctric, que fa mesos que patim i que ha tingut el punt culminant en el recent tall del subministrament de gas rus. Una trobada en què, previsiblement, s’aprovaran diverses actuacions ja indispensables amb caràcter d’urgència. Tot això amb un triple objectiu: garantir el subministrament, reduir-ne el cost i contribuir al fet que l’alça de preus no acabi consolidant-se en forma d’inflació persistent.

Així, els Vint-i-set semblen decidits a topar el preu del gas rus. Una mesura que, més enllà de la seva racionalitat econòmica, pretén acabar amb el més gran dels contrasentits: la invasió d’Ucraïna provoca l’augment descontrolat del preu del gas que comprem a Rússia, i amb aquest increment descomunal d’ingressos Putin finança la guerra.

Notícies relacionades

Al seu torn, es preveu intervenir en el mecanisme de fixació de preus de l’electricitat, per desacoblar-lo del cost marginal del gas. Resulta insostenible que el seu preu desmesurat determini el d’altres fonts d’energia, amb uns costos de producció molt inferiors, com és el cas de la nuclear i les renovables. Un mecanisme que fa temps que ocasiona uns beneficis ‘caiguts del cel’ a aquelles empreses energètiques que generen a cost reduït i venen a preu de gas. En cas de no optar per aquesta via, l’alternativa és un impost especialment dissenyat per gravar aquests beneficis extraordinaris; la recaptació fiscal més elevada hauria de servir per subvencionar l’electricitat als col·lectius més vulnerables.

La tragèdia d’Ucraïna i la necessitat de transitar per aquest hivern vinent sense gas rus, força els Vint-i-set a una política energètica comuna en matèria d’aprovisionament i a una regulació millor del mercat elèctric, subjecte a una innecessària confusió i complexitat. Ja era hora. 

Temes:

Unió Europea