Turisme literari Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

2
Es llegeix en minuts
Ciutats dels llibres

Ayuntamiento de Hay-on-Wye

La calor es fa més suportable quan ens n’oblidem, per això hi ha poques coses més agradables que buscar la nostra següent lectura, i si estem de vacances i podem fer-ho en un lloc pintoresc, millor.

Tot i que les grans ciutats semblen l’opció més lògica, hi ha casos realment excepcionals. Si se sap anglès, Hay-on-Wye, un poblet que no arriba als 2.000 habitants entre els idíl·lics turons de Gal·les, és molt millor que Londres quant a llibreries.

No és una exageració. Ha-on-Wye, que també celebra un festival literari cada estiu (que Bill Clinton va qualificar d’«el Woodstock del pensament», suposem que es referia a l’edició de 1969 i no a la de 1999) té més de 20 llibreries, és a dir, 1 per cada 80 habitants, una bogeria que no es podria sostenir si no fos pel turisme, que és sobretot interior («Avui ha vingut gent de tot Gal·les i vosaltres», ens va dir una de les treballadores de la llibreria del castell quan li vam dir que érem de Barcelona).

Però tornem als llibres. A Hay hi ha llibreries amb les últimes novetats; de segona mà; ‘honesty libraries’ (en les quals els llibres es deixen en un lloc públic sense supervisió, com una cabina telefònica, i els lectors paguen un preu simbòlic pel que s’emportin) i llibreries temàtiques, que combinen tant les novetats com els llibres de segona mà i que s’especialitzen en cine, música, novel·la negra i terror, poesia, llibres d’antiquari, literatura infantil i fins i tot ciències naturals. Amb tanta oferta és fàcil perdre’s pels carrerons de Hay-on-Wye, plens de casetes de pedra amb aparadors de fusta. És gairebé impossible veure totes les llibreries en un dia, no només perquè al Regne Unit a les cinc de la tarda ja està tot tancat, sinó perquè la majoria tenen més d’una planta, de fet, són cases de dos i tres pisos plens de llibres. Un pot passar-se hores passejant i llegint per les habitacions d’una sola botiga, sentint el terra de fusta cruixint sota els seus peus i aquesta olor tan agradable de tinta i paper vell.

I és clar, surt més arruïnat que no havia planejat en un primer moment. 

Notícies relacionades

Hi ha altres viles del llibre més pròximes que Hay-on-Wye i que segueixen l’estil del projecte. Per exemple, Urueña, a Valladolid, és un poble emmurallat de només 200 habitants amb una desena de llibreries i comerços dedicats a la literatura de vins o a llibres descatalogats o curiosos.

A Catalunya, a més de Calonge, primera ‘booktown’ català, que també segueix l’estela de Hay-on-Wye i que compta amb set llibreries i amb cicles d’activitats relacionades amb la literatura, hi ha el projecte Xarxa de Viles del Llibre, un circuit literari amb activitats com ara presentacions i xerrades i un mercat que va canviant d’ubicació (la pròxima edició se celebra a Malgrat de Mar del 26 al 28 d’agost), i per tant és l’excusa ideal per visitar o redescobrir les poblacions participants des d’una perspectiva diferent.  

Temes:

Llibres Turisme