Article de Rosa Paz Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

EUA: el pitjor és mirar cap a una altra banda

Deixar que els delictes de l’expresident Trump quedin impunes suposaria abstenir-se d’aplicar la llei amb totes les seves conseqüències i això sí que perjudicaria l’Estat de dret i la democràcia

1
Es llegeix en minuts
EUA: el pitjor és mirar cap a una altra banda

Niyi Fote/TheNEWS2 via ZUMA Press

El registre de la mansió de Donald Trump a Florida per l’FBI ha suscitat un apassionat debat als Estats Units sobre com i quant pot beneficiar aquesta actuació judicial/policial el trumpisme en les eleccions legislatives del novembre i el mateix expresident, si finalment presenta la candidatura a la presidència el 2024. El que es discuteix de fons és si no hauria sigut millor fer els ulls grossos i ignorar que Trump es va emportar il·legalment documentació classificada de la Casa Blanca. Especialment, perquè la inspecció de Mar-a-Lago ha irritat els seus seguidors i ha polaritzat encara més un país que, segons alguns analistes, està a punt d’un conflicte civil.

Aquest no és un debat nou ni als Estats Units ni a la resta del món. La temptació d’eludir actuacions judicials per un fals respecte als mandataris o amb l’objecte d’aquest pervers «tranquil·litat i bons aliments» s’estén per tot el planeta. En aquest cas, molts dels que s’han alarmat per les conseqüències de l’acció de l’FBI ho han fet en nom d’aquest últim principi: si resulta que perseguir Trump pels delictes que hagi pogut cometre el beneficia en les pròximes eleccions, hauria sigut millor deixar-ho estar. És evident que l’aplicació de la justícia en aquest cas no és innòcua. Una nova victòria de Trump pot posar en risc el futur democràtic dels Estats Units i enfortir la ultradreta a la resta del món. Però els efectes que tindria mirar cap a una altra banda, deixar que els delictes de l’expresident quedin impunes, suposaria abstenir-se d’aplicar la llei amb totes les seves conseqüències i això sí que perjudicaria l’Estat de dret i la democràcia.

Notícies relacionades

 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’exemple de la republicana Liz Cheney, que ha perdut les primàries a Wyoming per la seva activa participació en el comitè del Congrés que investiga la intervenció de Trump en l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, és una mostra que és imprescindible actuar contra el delicte i la corrupció política, sigui quin sigui el desenllaç col·lateral que això tingui.