Apunt

Banalitzar l’energia

Si amb uns graus de l’aire condicionat es munta aquesta polèmica política, ¿què passarà amb mesures més dràstiques?

1
Es llegeix en minuts
Banalitzar l’energia

ZOWY VOETEN

La política espanyola està arribant a cotes de ridícul. La polèmica a compte de les mesures d’estalvi energètic aprovades pel Govern n’és un exemple. D’una banda, l’Executiu ha recorregut a la vella tàctica del caixa o faixa, sense discussió ni informació prèvia, no només amb els sectors econòmics afectats, sinó amb les autonomies, que són les que han de vetllar perquè es compleixin les normes.

De l’altra, un PP, el principal partit de l’oposició, amb versos solts com la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que pocs minuts després que el Govern anunciés les mesures, ja cridava a la insubmissió. De tan liberal es passa d’àcrata, però sempre en allò de portar la contrària a Pedro Sánchez. I el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, a remolc del seu actiu electoral més important a Madrid i després d’haver demanat mesures similars, ara parla d’allargar la vida de les nuclears. Però això no són iniciatives d’efecte immediat i més si es té en compte que el primer tancament de nuclear no està previst fins al 2027. Encara queden dies.

Malament anem amb aquest politiqueig propi de discussió de bar en comptes d’un debat seriós sobre com estalviar energia. A més, com quan es va anunciar la prohibició de fumar als bars, ja sonen amb grans altaveus mediàtics les trompetes de l’Apocalipsi des d’alguns sectors: «Els clients fugiran», «ens rostirem»...

Notícies relacionades

Segurament ha faltat pedagogia i insistir en el fet que més que sancionar es tracta d’estimular l’estalvi de la manera més eficient per reservar gas de cara a l’hivern per al país i per exportar-lo a socis comunitaris més afectats per la mala jugada de Vladímir Putin, que té la clau del subministrament per a diversos països, com la locomotora alemanya.

Amb les discussions de curt recorregut es gasten energies –mai més ben dit– a donar espectacle però poc es consciencia els ciutadans que cal fer esforços. Si per uns graus de l’aire condicionat es munta això, ¿què passarà quan les mesures hagin de ser més dràstiques? L’únic que fa el xou polític és banalitzar un tema que és molt seriós.