La campanya militar (60) | Article de Jesús A. Núñez Villaverde Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ucraïna àmplia els horitzons de combat

Moscou es veurà obligat a reestructurar les cadenes logístiques i la ubicació de les bases de proveïment, que haurà de dispersar i allunyar encara més per evitar que siguin destruïdes

3
Es llegeix en minuts
Soldats ucraïnesos vigilen la frontera de Crimea amb Rússia a Jerson.

Soldats ucraïnesos vigilen la frontera de Crimea amb Rússia a Jerson. / VALENTYN OGIRENKO (REUTERS)

Poden haver sigut insurgents infiltrats en territori enemic, membres de les unitats especials ucraïneses, míssils subministrats per algun país estranger que no vol donar-se a conèixer, drons armats o fins i tot míssils desenvolupats per Kíiv a partir d’algun model existent als seus arsenals. Però el que sembla molt més improbable és que, com pretén Moscou, siguin simples accidents o explosions fortuïtes que acaben destruint ponts, estacions de radar, dipòsits de munició i combustible o fins i tot avions i helicòpters d’atac. Així ha passat aquests últims dies, per exemple, a Txonhar (pont que connecta l’óblast de Kherson amb Crimea), a l’aeròdrom de Saki (a Crimea), o fins i tot a Bielorússia (a l’aeròdrom de Ziabrovka).

D’una banda, Ucraïna juga a no reconèixer oficialment que hagi ordenat aquests atacs, entre altres raons perquè s’ha compromès amb els seus subministradors estrangers a no fer servir el material rebut –sobretot els míssils guiats d’alta precisió i de més llarg abast– per atacar objectius en territori de la Federació Russa, entenent que això podria portar Moscou a desencadenar una escalada general contra països de l’OTAN. D’altra banda, Rússia intenta evitar l’impacte desmoralitzador i d’imatge que tenen unes accions que demostren l’escassa seguretat de les seves instal·lacions i la ineficàcia dels seus sistemes de defensa antiaèria, incloent-hi els sobrevalorats S-300 i S-400.

Notícies relacionades

En tot cas, el que transmeten les accions esmentades és que Kíiv està decidida a ampliar els horitzons de combat –Txonhar és a uns 160 km de la línia del front, Saki a uns 240 km d’Odessa, i Ziabrovka a 40km més de la frontera– en el marc de l’ofensiva per recuperar Kherson i més enllà. En paral·lel, aquestes accions trastoquen la planificació militar russa, ja que ara Moscou es veurà obligada a reestructurar les cadenes logístiques i la ubicació de les bases de proveïment, que haurà de dispersar i allunyar encara més per evitar que siguin destruïdes. Alhora, Kíiv reforça la seva imatge d’actor eficaç davant els qui el recolzen i apaivaga els dubtes que alguns puguin tenir sobre la conveniència política i la utilitat militar de continuar posant material militar a les seves mans. I, finalment, genera una enorme inquietud a les files russes, que pensen que Ucraïna ja té o està a punt de rebre fins i tot els míssils ATACMS –míssils nord-americans terra-terra que poden arribar a tenir fins a 300 km d’abast–, que fins fa poc eren una simple quimera i que permetrien a Ucraïna tenir sota el seu abast fins i tot Sebastòpol –quarter general de la flota russa del mar Negre– i el vital (per a Rússia i els seus aliats a la península de Crimea) pont sobre l’estret de Kertx.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

De moment, mentre les males notícies es multipliquen per a Moscou, Washington es limita a donar suport a Kíiv en la seva pretensió de recuperar Crimea, al considerar-la inequívocament part del territori ucraïnès ocupat, a l’espera de decidir si finalment entrega aquests ATACAMS a Zelenski com a part del seu pròxim enviament. Per la seva banda, a Rússia se li presenta un dilema seriós. perquè, als problemes que ja té per mantenir les posicions actuals al Donbass i per no perdre-les a Kherson, s’hi uneix ara la clara percepció que ni tan sols Crimea pot considerar-se segura. I si decideix reforçar el control de la disputada península haurà de ser, segurament, a costa de debilitar les seves posicions en altres fronts, i això l’exposaria a patir encara més revessos.