Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La traïció dels teus

¿Quant pesa sentir la fellonia o l’oblit dels que consideres teus? ¿Com mesurar la devastació, quan la ferida enfila els valors més profunds, aquells que sents que t’identifiquen?

2
Es llegeix en minuts

¿I si Judes no hagués traït Jesús? ¿Per què un ric terratinent s’hauria venut per 30 míseres monedes de plata? ¿I si hagués sigut el més fidel, el més devot dels apòstols? Aquesta és la premissa de ‘Judas’, l’última novel·la que va publicar en vida Amos Oz. En el llibre, l’escriptor israelià imaginava un Judes amb una fe tan pètria que animava Jesús a provocar les autoritats romanes i ser crucificat. Llavors, s’obraria el miracle. El seu descens de la creu seria la prova irrefutable que era el fill de Déu. La seva paraula prevaldria sobre tots els credos. No hi va haver, però, prodigi immediat. I Judes, que no podia suportar l’agonia del seu amic, se suïcidaria. Si atenem aquesta premissa novel·lística, la culpa de la traïció planaria sobre Jesús, per haver entabanat el seu amic amb una fe errònia.

Notícies relacionades

La traïció dels teus. ¿Quant pesa sentir la fellonia o l’oblit dels que consideres teus? ¿Com mesurar la devastació, quan la ferida enfila els valors més profunds, aquells que sents que t’identifiquen? Pàtria, política, religió o família. La seva ascendència és més que notable en la definició personal. Especialment, en la infància. El pare que humilia el fill. El capellà que abusa del nen. El professor que es burla de l’alumne... Els afronts també apunyalen en l’edat adulta, quan l’arbitrarietat es clava en les creences. Situacions d’abús en famílies, partits o institucions religioses causen ferides de difícil curació. No és només el mal ocasionat, és la tremolor als fonaments, la desorientació ideològica, la pèrdua de referents. Abordar el perjudici és molt més difícil si no se sent el suport dels més pròxims.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

¿Quina persona destacada de l’Església ha fet un pas en ferm en defensa dels abusats? ¿Quants polítics han callat quan hi ha hagut un cas d’assetjament sexual als seus partits? ¿Quantes mares han mirat cap a un altre costat davant el maltractament del pare cap a un fill? D’alguna manera, també podríem extrapolar-ho a la Catalunya del procés. ¿Quants catalans es van sentir atacats en la seva identitat i no van trobar el suport que necessitaven dels seus veïns? Les acusacions de traïció van volar a un costat i un altre de la trinxera. La ferida continua sagnant.

Temes:

Religió