Calidoscopi | Article de Julio Llamazares Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Crema Espanya

Amb tant especialista, el que un no s’explica és per què ens passen tantes desgràcies últimament si tothom sabia com prevenir-les o, si no, com solucionar-les

3
Es llegeix en minuts
Crema Espanya

EFE / Brais Lorenzo (Efe)

Crema Espanya i tots saben el que s’ha de fer. Va passar amb la pandèmia de covid, amb el temporal de neu ‘Filomena’, amb el volcà de la Palma i fins i tot amb la invasió d’Ucraïna per Rússia. Amb tant especialista, el que un no s’explica és per què ens passen tantes desgràcies últimament si tothom sabia com prevenir-les o, si no, com solucionar-les. Tots menys els que són al capdavant dels diferents governs, ja siguin el central o els autonòmics, els provincials o els municipals, que pel que sembla els elegeixen persones estrangeres, ja que els espanyols, tan llestos tots, no podem elegir tan malament. Agafo un taxi a l’estació de Chamartín de Madrid. El taxista, que és de Guadalajara, té clar que la culpa dels incendis que arrasen Espanya aquest mes de juliol la tenen els polítics, així, en general, per no deixar la gent que visqui als pobles. De passada, em reconeix que en el seu queden 14 persones i que ell només hi va de vacances i que no tornaria a viure allà ni boig.

Notícies relacionades

A la ràdio, mentrestant, tertulians que acaben d’analitzar la dimissió d’una important política nacional i la inflació que incendia els preus passen a valorar les causes dels incendis reals, en les quals també són experts segons sembla. Tots ells, almenys, ho tenen clar: la culpa dels incendis és del Govern per no invertir en la seva prevenció. Sorprèn perquè alguns defensaven fins aquell moment la baixada d’impostos i la reducció de la despesa i el deute públic. A la televisió, quan arribo a casa, altres especialistes en focs (i en tot el que els preguntin) proposen solucions miraculoses per a ells alhora que acusen d’inacció i fins i tot de negligència el govern de torn depenent de la ideologia de la cadena televisiva que se sintonitzi.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per descomptat la culpa de tot la tenen els polítics, és igual que l’incendi fos provocat o casual, producte d’un llamp caigut o de la burilla llançada des de la finestreta del cotxe per un automobilista. El pitjor dels experts, que no són només els tertulians professionals, sinó que en aquest país som gairebé tots (excepte normalment els veritables especialistes en la matèria de la que es tracti, als quals no se’ls sol escoltar i, si se’ls escolta, de seguida se’ls acusa d’estar d’un costat o d’un altre sense importar si tenen raó o no en el que diuen), és que, alhora que opinen de tot, ho fan amb agressivitat, atiant la cridòria que per desgràcia ja és marca d’aquest país i contribuint a la polarització ideològica que cada vegada més divideix els espanyols, és igual quin sigui el motiu de discussió. Que amb 40 graus de temperatura i mig país cremant-se el que ens preocupi és buscar culpables del que passa, fins i tot quan del que passa ningú té la culpa o, si n’hi ha, la tenim tots (del canvi climàtic, per exemple, però també de l’abandonament de les nostres muntanyes pel nostre èxode massiu a les ciutats, ho vulgui o no el taxista de Guadalajara), indica fins a quin extrem aquest país ha perdut la sensatesa i aprofita qualsevol motiu per augmentar el nostre enfrontament comú. Crema Espanya, sí, però no més en la seva orografia que en la seva convivència social, i ho fa des de fa massa temps, doncs l’onada de calor política i ideològica ve ja de molt enrere i es continua atiant per molts amb la inconsciència i la insensatesa que dona el creure’s sa i estalvi del foc.

Temes:

Calor Incendis