Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sánchez, optimisme o pessimisme

El càlcul optimista de Sánchez és que a les portes del segon semestre de l’any vinent hàgim deixat enrere el pitjor de la situació actual

1
Es llegeix en minuts
Sánchez, optimisme o pessimisme

DAVID CASTRO

Pedro Sánchez no només vol esgotar la legislatura, sinó que el seu objectiu és aprovar els comptes per al 2023 amb un gir a l’esquerra i un discurs de confrontació ideològica amb la dreta. Davant la victòria del PP a Andalusia i les males enquestes, la seva estratègia és continuar governant amb els suports de la investidura. L’objectiu és guanyar temps amb l’esperança que la situació econòmica millori. Per millora s’entén, primer, que Espanya no entri en recessió l’any vinent i que les previsions de creixement, tot i que a la baixa, continuïn sent positives, sense destrucció de molta ocupació ni d’empreses. Segon, que la guerra no continuï més enllà del pròxim hivern i que, més aviat que tard, es produeixi una suspensió de les hostilitats com a conseqüència de l’estancament militar que experimenten les dues parts. Això permetria relaxar les duríssimes tensions energètiques que pateix Europa. I, finalment, que cap a mitjans del 2023 la inflació hagi baixat substancialment, mentre la prima de risc dels països més endeutats, com Espanya o Itàlia, es mantingui tot aquest temps sota control gràcies al BCE. En definitiva, el seu càlcul optimista és que a les portes del segon semestre de l’any vinent hàgim deixat enrere el pitjor de la situació actual.

Si així fos, Sánchez podria anar a les eleccions amb l’argument que, igual com davant la pandèmia, va saber prendre mesures per protegir la majoria social i sostenir l’economia en el marc d’una política europea cada vegada més coordinada. Ara bé, aquest dibuix és una cosa així com el conte de la lletera. Només que Rússia talli definitivament el gas a Alemanya, la recessió a l’esmentat país és inevitable, amb greus conseqüències per a tota la zona euro. I quant a la durada de la guerra, Zelenski no està disposat a cedir territori mentre Biden li continuï donant suport incondicional, ni Putin està disposat a negociar res mentre Rússia continuï dominant el camp de batalla. L’escenari pessimista és molt possible, però quan la pandèmia tampoc crèiem que en menys d’un any tindríem vacunes, i n’hi va haver.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web