Apunt

Previsions i auguris (econòmics)

El problema és quan els presagis es destinen només a corroir el Govern

1
Es llegeix en minuts
Previsions i auguris (econòmics)

DAVID CASTRO

Crec que és moment de recórrer al diccionari, ja que se’ns parla d’estimacions, de previsions. I veig que ‘preveure’ té tres accepcions, que són «veure amb anticipació; conèixer, conjecturar per alguns senyals o indicis el que ha de passar; i disposar o preparar mitjans contra futures contingències».

Últimament sentim veus que parlen de tardor calenta presagis negatius malgrat una campanya d’estiu que es pot assemblar o fins i tot superar la prepandèmica i les dades d’ocupació no ho indiquen. Tampoc hi ha cap organisme que reveli la possibilitat d’una recessió a la cantonada. Ho va dir aquesta mateixa setmana la presidenta de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, tot i que va anunciar que rebaixarà les estimacions de creixement.

I des del Govern s’ha baixat diversos graus el discurs optimista de fa tot just un mes. Sense parlar de crisi, la vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ja admet que l’escalada de la inflació, situada al juny en el 10,2%, al nivell de fa 37 anys, és un problema greu. Per això les presses per ressuscitar un possible pacte per moderar salaris i beneficis, tot i que sindicats i patronal hi semblen poc disposats, per ara.

I, a tot això, el Banc Central Europeu (BCE) ja té a punt la seva recepta: apujar el preu del diner, cosa que ja ha disparat l’euríbor, la principal referència de les hipoteques. Negres senyals per als hipotecats.

Notícies relacionades

I a diferència dels EUA, on la inflació és per excés de demanda, a la zona de l’euro, amb un IPC mitjà del 8,6%, el més elevat des que existeix la divisa comuna, té més a veure amb l’oferta. I, per tant, cal veure que la medicina del BCE funcioni.

És aquí on podem parlar d’augurar que, segons el diccionari, equival a «presagiar, pressentir, predir». La qüestió és que, com les previsions, els auguris poden ser bons o dolents i imposar estats d’ànim. I fer-les servir només com a instrument de corrosió al Govern des de les butaques de l’oposició.