Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Més o menys impostos?

Els populars afirmen amb tot convenciment que a Espanya és factible reduir molt els impostos i com a exemple posa la recurrent cita a la Comunitat de Madrid

1
Es llegeix en minuts
¿Més o menys impostos?

Epi_rc_es

Davant un escenari inflacionista i de més despesa pública, el debat fiscal ha tornat amb tota intensitat. A més, després de les eleccions andaluses i encaminant-nos a un final de mandat socialista turbulent, les propostes d’uns i d’altres no fan més que multiplicar-se i confondre el ciutadà. Així, mentre des de l’esquerra es reclamen més gravàmens als més afavorits, els populars anuncien que la seva arribada al poder anirà acompanyada d’una rebaixa impositiva molt generalitzada. 

Sens dubte, el Govern està desorientat davant una conjuntura d’enorme complexitat que no preveia en absolut. Al contrari, els de Pedro Sánchez confiaven fins fa pocs mesos que la bonança econòmica els reforcés i afavorís una victòria més ampla en les pròximes legislatives. D’allà les batzegades en molts àmbits, especialment en el control dels preus energètics i en la lluita contra la inflació.

Notícies relacionades

Davant això, els populars afirmen amb tot convenciment que a Espanya és factible reduir molt els impostos i posen com a exemple la recurrent cita a la Comunitat de Madrid. Una afirmació insubstancial que no fa més que confondre i afavorir l’enverinament en unes circumstàncies en què hauria de prevaler un mínim de sensatesa entre els grans partits. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En aquestes circumstàncies, la fiscalitat seguirà subjecta a petits ajustos, sovint desmanegats i de baix efecte recaptatori. Superada la complexa conjuntura actual, la rebaixa generalitzada només resultarà possible si s’avança en una doble línia. D’una banda, abordant una vegada per sempre les encara enormes borses d’economia submergida. De l’altra, afrontant l’elusió fiscal, el fet de no pagar impostos en el marc de la legalitat, que requeriria una acció coordinada en tota la Unió Europea. En cas que no sigui així, només serà possible reduir la imposició si assumim que pot implicar encara més fractura social. Però això potser tampoc preocupa gaire a alguns. 

Temes:

Impostos