Àgora de Natalia Uribe Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El lideratge de les regions en la lluita pel canvi climàtic

El fet que la pròxima cimera del clima sigui a Egipte és una oportunitat per mobilitzar els territoris africans i treballar perquè les seves prioritats es tinguin en compte

3
Es llegeix en minuts
El lideratge de les regions en la lluita pel canvi climàtic

AFP / BEN STANSALL

Els fenòmens meteorològics extrems s’estenen cada cop més. Els incendis d’aquestes últimes setmanes, les descoratjadores notícies sobre la progressiva desaparició de les glaceres al Pirineu, o tempestes cada vegada més destructives ens sobresalten amb freqüència. És en aquests moments quan la sensibilitat de la població cap al problema del canvi climàtic s’accentua.  

Hi ha un consens generalitzat sobre la necessitat urgent d’actuar. Des d’alguns organismes internacionals fa temps que ho fem. Aquest any commemorem els 50 anys de la Conferència d’Estocolm, d’on va sorgir el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Aquí es va fer el primer pas de molts altres que han anat venint després. També fa 30 anys de la Conferència de Rio, que va suposar la porta d’entrada cap a la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic

Així mateix, Regions4, la primera xarxa internacional de governs regionals pel desenvolupament sostenible, celebra el 20è aniversari per reivindicar el paper de l’àmbit local i regional de cara als reptes del canvi climàtic. La xarxa està formada per 41 governs regionals de 21 països de quatre continents, tot i que interactua amb prop de 200 governs regionals més i unes 20 organitzacions internacionals. Hi estan representades cinc comunitats autònomes: Catalunya, les Canàries, Euskadi, La Rioja i Navarra.

Més enllà de les efemèrides, i malgrat tot el que s’ha pogut avançar, no n’hi ha prou. Encara és necessari un canvi transformador per arribar als Objectius de Desenvolupament Sostenible, cosa que exigeix el compromís de totes les parts interessades. El canvi climàtic continua sent una prioritat i una emergència, i és necessari prendre mesures urgents per mitigar-lo i adaptar-s’hi.

Des dels governs subnacionals, reconeixem el nostre paper clau en la resposta a la crisi del clima i de la pèrdua de biodiversitat, i la necessitat d’una acció urgent cap a un món més sostenible, equitatiu i saludable per tothom.

Sent conscients que el canvi climàtic és un repte global, és en l’àmbit local i regional on s’han d’implantar la major part de les solucions. Els governs regionals estan liderant accions d’adaptació amb enfocaments que podrien reproduir-se arreu del món. De fet, les regions lideren fins al 75% de les mesures de mitigació i fins al 90% de les mesures d’adaptació al canvi climàtic.

Aquest any, la Cimera del Clima de les Nacions Unides (COP27) se celebrarà a Xarm al-Xeikh (Egipte), i serà un moment important per remarcar les necessitats i el suport que requereixen les regions en desenvolupament, com les africanes, per a la transició i l’adaptació al canvi climàtic. Aquesta qüestió hauria de ser clau en la trobada d’aquest any. El fet que la COP27 sigui a l’Àfrica és una oportunitat per mobilitzar les regions africanes i treballar perquè les seves prioritats es tinguin en compte.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Ja no valen només les bones paraules, sinó que són imprescindibles els compromisos clars i ferms. Des de Regions4 portarem a la COP27 una declaració conjunta sota el títol ‘Regions per un futur resilient: impulsar una acció transformadora per al planeta, la gent i la prosperitat’. Tot i que es troba en fase d’aportacions, sí que és segur que s’hi recolliran les necessitats de l’Àfrica. Per això aquesta última setmana hem organitzat la nostra assemblea general i una trobada d’alt nivell pre COP27 a la regió de Rabat Salé Kenitra.

Notícies relacionades

També tenim clar que en el nostre àmbit ens comprometem a accelerar les nostres accions i potenciar solucions innovadores per millorar la preservació de la biodiversitat i promoure l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Reivindiquem que els governs regionals siguin reconeguts com a impulsors clau del desenvolupament sostenible i l’acció climàtica, perquè sense ells l’acció climàtica és molt més limitada. Oferim la nostra experiència, coneixements i capacitats per implementar un enfocament integrat que abordi els temes interconnectats de manera sistèmica i ens porti a un futur més sostenible i resilient. És crucial que entre tots sumem voluntats, per superar els molts obstacles que encara hi ha per esquivar. Actuem des de l’àmbit local per superar aquest repte, que és global.