Secretari de l’ONU

Guterres: «Els combustibles fòssils no tenen sentit polític o econòmic»

El secretari general de les Nacions Unides renya les grans economies per l’expansió dels combustibles fòssils

Guterres: «Els combustibles fòssils no tenen sentit polític o econòmic»

LISA LEUTNER / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha tornat a renyar les principals economies pel risc que suposa l’expansió dels combustibles fòssils. «Vostès representen les economies més grans i també els emissors més grans del món. El seu primer deure és protegir les persones. I res podria ser més clar que el perill de l’expansió dels combustibles fòssils», ha afirmat Guterres durant la seva intervenció d’aquest divendres al Fòrum de les Principals Economies sobre Energia i Clima. «Fins i tot a curt termini, els combustibles fòssils no tenen sentit polític o econòmic», ha exclamat.

El portaveu de les Nacions Unides ha criticat durament les pressions que la indústria del gas, el petroli i el carbó exerceixen sobre els governs i les economies. «Sembla que els productors de combustibles fòssils tenen la humanitat agafada pel coll», ha argumentat Guterres. En aquest sentit, el mandatari ha comparat aquesta pressió amb «les mateixes tàctiques escandaloses que les grans tabaqueres utilitzaven fa dècades». «Igual que passava amb la indústria del tabac, el ‘lobby’ dels combustibles fòssils i els seus còmplices financers no han d’escapar a la responsabilitat», ha denunciat.

«Sembla que els productors de combustibles fòssils tenen la humanitat agafada pel coll»

«Durant dècades, la indústria dels combustibles fòssils ha invertit molt en pseudociència i relacions públiques, amb una narrativa falsa per minimitzar la seva responsabilitat en el canvi climàtic i soscavar les polítiques climàtiques ambicioses», ha denunciat Guterres durant una de les principals convencions globals sobre energia.

Crisi climàtica i guerra

El fòrum d’aquest any ha quedat marcat, com no podia ser de cap altra manera, per dos temes principals: la crisi energètica i l’elevada inflació provocada per l’actual context geopolític. En relació amb això, Guterres ha argumentat que aquests problemes no es poden convertir en una «excusa» per deixar l’acció climàtica de banda. «Tant la inflació com l’augment dels preus de la gasolina tenen a veure amb la crisi de combustibles fòssils. Sense una acció climàtica més audaç, aquests i altres problemes relacionats són només la punta d’un iceberg que es fon ràpidament», ha denunciat.

«Els càlculs són senzills. El model actual de creixement infinit en un món de recursos finitsgenerarà un triple cop d’inflació, caos climàtic i conflictes», ha defensat Guterres. «La solució és igualment clara: tenim infinits recursos a la nostra disposició quan es tracta de necessitats energètiques. El vent, el sol i les marees mai s’acaben», ha afegit a favor de la transició energètica cap a les energies renovables.

«El model actual de creixement generarà un triple cop d’inflació, caos climàtic i conflictes»

Notícies relacionades

El portaveu de les Nacions Unides ha proposat així un pla de cinc punts per a una «revolució energètica» global. L’estratègia contemplaria des de classificar les energies renovables com un «bé públic global» disponible gratuïtament, ampliar i diversificar les cadenes de subministrament, canviar els subsidis fòssils a les energies renovables, accelerar la burocràcia per accelerar l’aprovació d’aquests projectes i triplicar les inversions públiques i privades en energies renovables fins a arribar a quatre bilions de dòlars a l’any.

«La crisi climàtica és la nostra emergència número u. I les energies renovables són el pla de pau del segle XXI», ha dit Guterres.