Àgora | Article de Genís Boadella Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Fem front a la multireincidència

Els lladres s’arriscaran a penes de fins a 18 mesos de presó si acumulen un mínim de tres delictes de furt i el valor acumulat dels robatoris supera els 400 euros

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp49585284 barcelona 27 03 2019  despliegue mossos por estaciones de me190901135015

zentauroepp49585284 barcelona 27 03 2019 despliegue mossos por estaciones de me190901135015 / ANGEL GARCIA

Amb tota probabilitat, aquest dijous el Congrés dels Diputats donarà llum verda a la modificació del Codi Penal que hem impulsat des del PDeCAT per endurir les penes pels delictes de furt en els supòsits de multireincidència. 

Aquesta ha estat una injustícia flagrant dels últims temps: calien més instruments legals per poder fer front a les bandes de carteristes i a aquells delinqüents multireincidents que han convertit pispar bosses, mòbils o cadenes d’or en el seu modus vivendi. El món del comerç, de la restauració i del turisme ha denunciat en reiterades ocasions l’impacte notablement negatiu que té en els seus negocis, per no parlar de la mala imatge que s’enduu el visitant. I, en definitiva, amb la tolerància a aquests petits furts s’acaba deixant en una autèntica situació d’indefensió a les persones: ja no és que et prenguin els 20 o 30 euros que portaves a la cartera; és que et treguin les claus de casa, la documentació oficial o tot el contingut personal del teu telèfon mòbil

A més, cal tenir en compte que aquesta no és una problemàtica que es circumscriu només en l’àmbit urbà, sinó que també afecta a zones agrícoles. Des de fa temps, les onades de furts al camp són una constant: pagesos i alcaldes han denunciat la sostracció de material agrícola i d’elements dels sistemes de reg, provocant-los pèrdues molt importants en les seves explotacions i la trista sensació d’estar jugant al gat i a la rata entre legítims propietaris i furtadors professionals.

Per tot això, els diputats del PDeCAT al Congrés vam donar màxima prioritat a aquest assumpte i ens vam posar mans a l’obra perquè d’una vegada per totes es fes efectiva aquesta reforma del Codi Penal. Fins ara, havia estat l’eterna promesa de diferents ministres d’Interior i de Justícia de tots els colors polítics, però no s’havia acabat materialitzant mai. 

Vam analitzar quines vies teníem els grups parlamentaris per fer efectiva una modificació normativa d’aquestes característiques i, atès que la tramitació de les proposicions de Llei és lenta, vam escollir l’única alternativa que ens quedava: presentar esmenes concretes a altres lleis orgàniques per modificar el Codi Penal per fer-ho de la forma urgent i necessària que mereixia la qüestió.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Després d’un intens treball parlamentari i de moltes negociacions, en el marc dels treballs de la ponència del projecte de Llei orgànica per facilitar l’accés a la informació financera, el PSOE va accedir a transaccionar la nostra esmena i, per tant, va quedar incorporada al text legislatiu. Després de l’aprovació d’avui al Congrés, el text farà el seu curs (previsiblement ràpid) al Senat i en breu podrà publicar-se al BOE perquè la reforma es faci efectiva i entri en vigor. Objectiu complert.

Des del punt de vista penal, els lladres reincidents que fins ara no feien més que acumular desenes d’antecedents i no paraven d’entrar i sortir de comissaria i dels jutjats, ara veuran com la seva multireincidència tindrà efectes. Aquelles multes que rebien i que pràcticament formaven part del seu negoci (amb uns beneficis basats en la diferència entre els ingressos per objectes furtats menys les despeses per multes pagades), ja no seran l’única conseqüència que tindran els seus actes: s’arriscaran a penes d’entre 6 i 18 mesos de presó si acumulen un mínim de tres delictes de furt i el valor acumulat dels robatoris supera els 400 euros.

Notícies relacionades

Més enllà de la qüestió penal, però, estem convençuts que aquesta mesura tindrà un efecte dissuasiu i ajudarà a solucionar una problemàtica que a moltes vil•les i ciutats del país ha tingut especial incidència en el teixit comercial, i en definitiva, a moltes persones que han estat víctimes de furts al carrer o al transport públic. 

Des del PDeCAT creiem que cal abordar sense complexes mesures en favor de la seguretat i la convivència. Des del rigor i allunyats de populismes; així és com fem política a les institucions on som presents: compatibilitzar les reivindicacions nacionals amb la política útil al servei de tots els ciutadans. Sense cap mena de dubte, aquells que estem en política no hem d’oblidar que fem política per millorar la vida de les persones.