Debat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cara a cara | Contra la prostitució, una anomalia democràtica

2
Es llegeix en minuts
Cara a cara | Contra la prostitució, una anomalia democràtica

EFE / ZIPI

L’existència de la prostitució és una anomalia democràtica. Les dones mai podrem disfrutar de la plena ciutadania mentre es consideri acceptable i es transmeti a les generacions joves que els homes poden accedir sexualment als cossos de les dones a canvi de diners. Per això, abolir la prostitució és una reivindicació històrica del moviment feminista des dels seus inicis en la lluita per la igualtat. Perquè la prostitució és violència sexual institucionalitzada contra les dones empobrides i resulta insultant parlar de consentiment quan es tracta de sobreviure.

L’explotació sexual de dones i nenes és un dels negocis criminals més lucratius del món, junt amb el comerç d’armes i drogues, convertida en indústria global que es nodreix del tràfic i l’augment constant de les desigualtats. El seu màrqueting és la pornografia, que erotitza la submissió i el sofriment de les dones i les redueix a objectes sexuals, i que és consumida a edats cada vegada més joves.

Es calcula que hi ha unes 300.000 dones explotades sexualment a Espanya, el principal consumidor europeu de prostitució i turisme d’explotació sexual i la tercera destinació mundial de tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual. El territori de l’Estat és ple del que les supervivents de l’explotació sexual, com l’activista Amelia Tiganus, qualifiquen d’autèntics camps de concentració de dones de tot el món permanentment disponibles i obligades a suportar qualsevol forma de violència sexual. En macrobordells, pisos, carreteres i rotondes, les dones són induïdes a consumir drogues per poder continuar explotant-les. La investigadora Ingeborg Kraus ha mostrat com, a més de les seqüeles físiques, i una esperança de vida inferior a la mitjana, les dones prostituïdes pateixen el mateix nivell d’estrès posttraumàtic que els soldats en primera línia del front, només suportable per una dissociació permanent del seu jo.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Davant la prostitució la posició conservadora tradicional estigmatitza les dones i la prohibeix hipòcritament mentre la tolera, i manté així el privilegi masculí. La posició neoliberal i postmoderna la vol regular, i convertir els explotadors proxenetes i bagassers en empresaris i clients, amb la ficció del «treball sexual».

El moviment feminista, en canvi, proposa protegir les dones, amb recursos que reparin els danys soferts com a víctimes de violència sexual, perseguir i desmantellar el proxenetisme i desactivar la demanda amb mesures administratives, educatives i penals. És una qüestió d’Estat: Alika Kinan va denunciar el seu proxeneta per l’explotació i l’Estat argentí per haver-la desprotegit com a ciutadana i com a víctima. I va guanyar el judici.

La Plataforma Estatal d’Organitzacions de Dones per l’Abolició de la Prostitució (OOMM-PAP) ja té una proposta: la llei orgànica abolicionista del sistema prostitucional (LOASP).Per exigir que aquesta proposta sigui llei, més de 7.000 persones de tot el territori ens vam manifestar a Madrid el 28 de maig.

Notícies relacionades