610,8 km | Article de Martí Saballs Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cañadas contra Guardiola

Les eleccions del Cercle d’Economia revifen el debat i el futur d’una institució que ha de fer un altre salt endavant

3
Es llegeix en minuts
Cañadas contra Guardiola

«¿Guardiola o Cañadas?» Fins i tot a Madrid s’atreveixen a preguntar per la gran cita electoral d’aquest estiu a Barcelona, que serà el 12 de juliol. Mai tan pocs van pintar tant. Són 1.193 socis, dels quals 1.176 tenen dret a vot. Ser soci costa d’entrada el primer any 385 euros. Els següents: 250 euros. La quota anual a un gimnàs de pa sucat amb oli costa molt més. I... tanmateix, el debat sobre les primeres i disputades eleccions que hi haurà al Cercle d’Economia genera rius de tinta i comentaris. La societat civil catalana, la burgesia o el que en queda, partida en dos en la seva institució capitular, la que ha vist passar per la seva presidència empresaris de categoria, alts directius i acadèmics prestigiosos. Mai s’havia vist en l’oasi català, que es va començar a truncar durant els anys durs del procés.

Guardiola no és l’entrenador de futbol, Pep. Ni Cañadas la reconeguda model de passarel·la, Esther. Guardiola (Jaume) va ser el número dos de Banc Sabadell, alt executiu del BBVA abans, amic de la infància de l’expresident Artur Mas, involucrat en dos poders fàctics de la ciutat: és president de la comissió econòmica del Barça i president de la fundació Esade. En vol més, tot i que ja ha dit que deixarà el Barça si acaba presidint el Cercle.

Cañadas (Rosa) fa 25 anys que és sòcia del Cercle. Ha sigut a tres de les seves juntes. El seu marit, el financer Carlos Tusquets (Mediolanum), fins i tot va ser president de la institució. Nascuda a Tànger, educada a França, té una de les millors agendes d’Espanya amb el regne alauita. Presideix la Fundació Tanja i el fons Trea Capital.

¿Qui és més institucional, més ‘establishment’: Guardiola o Cañadas? Empat. Guardiola, membre de la junta del president sortint, Javier Faus, representa continuisme. «Quan es voti, es jutjarà la gestió de Faus», diu una persona que coneix bé el Cercle. El president del fons inversor immobiliari Meridia va esvalotar la institució, es va emportar les jornades anuals de Sitges a Barcelona i va obrir un debat, encara no tancat, sobre l’excés de politització dels actes anuals. Criticat o no, portar el primer ministre d’Itàlia, Mario Draghi, el 2021, o la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest any, més el Rei i els polítics de casa nostra, ha aconseguit situar els focus de l’atenció mediàtica d’Espanya en les jornades d’aquest peculiar club de socis.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Faus recolza Guardiola. ¿I els altres expresidents? Estan dividits entre ell i ella. Les relacions personals també influeixen, els que recolzen Cañadas pensen que ella pot recuperar l’esperit fundacional del Cercle: mirar al futur mantenint la tradició. Cañadas ja ha avançat la decisió de tornar a celebrar la jornada anual a Sitges. Hi ha expectatives per conèixer les persones clau dels equips de la junta. Guardiola ja ha donat a conèixer les seves dues vicepresidentes si guanya: l’economista Teresa Garcia Milà i la CEO de l’editorial Penguin Random House, Núria Cabutí. Cañadas es guarda els seus asos vicepresidencials a la màniga mentre afirma que hi haurà molta gent jove en el seu equip.

Cañadas i Guardiola estan trucant personalment tots els socis demanant el vot. Avui, les oficioses cases d’apostes calculen un empat amb una participació superior al 50%. Almenys, les eleccions revifen el debat i el futur d’una institució que ha de fer un altre salt endavant. Pesa la història. Pesa massa