Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ucraïna ho canvia tot

Si fos veritat que Putin va atacar Ucraïna davant l’aclaparament que l’Aliança Atlàntica posés un peu a la seva frontera, acaba de rebre males notícies amb l’anunci que Finlàndia obre el camí per entrar a l’OTAN

1
Es llegeix en minuts
Ucraïna ho canvia tot

TT News Agency

Putin deu tenir les seves raons per haver iniciat aquesta guerra, esperem que també clars alguns objectius per evitar que, si se li escapa de les mans, acabi per morir matant. Però si fos veritat que va atacar davant l’aclaparament que l’Aliança Atlàntica posés un peu a la seva frontera admetent Ucraïna, acaba de rebre molt males notícies amb l’anunci que Finlàndia obre el camí per entrar a l’OTAN i Suècia vol també transitar-lo.

Notícies relacionades

Aquests dos països van decidir practicar una política activa de no-alineament amb els blocs militars d’un o un altre costat com a estratègia de seguretat per evitar una possible intervenció russa. Aquesta sensació ha saltat pels aires. Finlàndia, un país progressista i modern, amb la primera ministra més jove del món i el nombre més elevat de dones en el seu Govern, ha comunicat a Putin que ja no se senten segurs sent neutrals. Suècia seguirà els passos i tot i que el procés pugui allargar-se, de partida posa els dos països al capdavant de defensa de l’OTAN, tot i que no fossin encara membres de ple dret i tot i que alguns països de l’Aliança, com Hongria o Turquia, vulguin treure’n profit posant objeccions.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’entrada és un pas important per a l’Aliança. En el cas de Finlàndia, que compta amb un dels exèrcits més ben preparats per repel·lir una agressió per terra, significa posar l’OTAN a defensar una frontera de 1.300 quilòmetres amb Rússia. En el cas de Suècia, significa a més tancar el mar Bàltic al domini de l’Aliança Atlàntica i convertir-lo en una ratera per a l’armada Russa. Si Putin sentia l’aclaparament de la possible entrada d’Ucraïna a l’OTAN, una cosa que en el millor dels casos hauria tardat més d’una dècada, aquest moviment dels països nòrdics apunta en dos sentits: d’una banda, l’OTAN, en tots els seus anys d’història, mai havia obtingut tant recolzament; de l’altra, assenyala Putin com a culpable d’aquest renaixement militar. Si volia treure’s l’aclaparament de l’Aliança, ja ha perdut, Ucraïna ho canvia tota.