Calidoscopi de Julio Llamazares Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Llestos i tontos

Continuem sense saber si Ignacio Sánchez Galán és tonto com es desprèn de les seves declaracions i les seves disculpes o els tontos som tots els espanyols que després d’escoltar-les continuem pagant la factura de la llum

3
Es llegeix en minuts
Llestos i tontos

Ara que arriben les festes de San Isidro i a les pastisseries de Madrid es tornen a vendre les famoses rosquilles llestes i tontes del sant llaurador potser és l’ocasió de preguntar-se si el president d’Iberdrola és llest o tonto, ja que amb les seves declaracions recents molts no ho tenim clar. Se suposa que el president de la principal empresa energètica espanyola ha de ser llest, però les seves declaracions tractant de tontos el 20% dels seus clients contradiuen aquesta idea, cosa que ens fa pensar que potser no ho és tant. Les rosquilles llestes i tontes de San Isidro es distingeixen fàcilment per la presència o no d’un bany a la superfície de sucre ‘fondant’ (elaborat amb sucre, llimona i ou batut, segons la recepta tradicional), però a les persones no és fàcil distingir-les pel seu aspecte. El president d’Iberdrola, per exemple, sembla poc llest a jutjar per ell, però ho deu ser perquè fa anys que ocupa una butaca que molts desitgen i per la quantitat de títols que consten al seu currículum. I, no obstant, només algú poc intel·ligent (o obnubilat pel poder o per substàncies tòxiques) pot dir el que ell va dir en públic. Així que, si és llest, ho dissimula molt i, si és tonto, també.

Per si en tinguéssim pocs dubtes, el president d’Iberdrola (Ibertrola en il·luminadora expressió d’un amic alemany que no domina bé l’idioma espanyol malgrat els anys que fa que viu aquí) els va augmentar quan, per disculpar-se per les seves declaracions davant el malestar produït en la població, no només l’al·ludida directament: 3 milions i mig de persones, va publicar un tuit a la seva pàgina oficial en què manifestava que s’havien produït «en un ambient col·loquial» i sense cap «intenció de ferir».

És a dir que si a vostè li diuen tonto col·loquialment no s’ha de donar per ofès, segons Galán, que és com s’anomena el president d’Iberdrola. Qui és el llest i qui és el tonto segueix sense quedar-me clar després de llegir les disculpes a les seves declaracions.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El pitjor és que ningú del Govern central, que és el que va regular la tarifa energètica als contractants ara anomenats ‘tontos’ pel president d’Iberdrola, ha dit si es consideren tontos també pel fet de ser els responsables d’haver-la aprovat. Tan tonto és el que adopta una mesura com el que l’accepta si és que és del gènere tonto aquesta mesura. Dir que les paraules de Galán «són una vergonya», com va fer la vicepresidenta econòmica, no és dir gran cosa mentre no manifesti alhora si està d’acord amb ell o no. 

Notícies relacionades

Així que continuem sense saber si Ignacio Sánchez Galán, enginyer industrial per la Universitat Pontifícia Comillas de Madrid i diplomat en Administració d’Empreses per l’Icade i en Administració d’Empreses i Comerç Exterior per l’Escola d’Organització Industrial, totes universitats privades a l’abast de qualsevol client d’Iberdrola, és tonto com es desprèn de les seves declaracions i les seves disculpes o els tontos som tots els espanyols que després d’escoltar-les continuem pagant la factura de la llum, sigui regulada o lliure. 

I més sabent com sabem que el que va dir Galán ho pensen molts altres empresaris com ell, però no ho diuen, no perquè siguin més respectuosos amb els seus clients, sinó perquè són més prudents i no se sobreexciten quan els entrevisten ensabonant-los. Un lapsus en un «ambient col·loquial» el pot tenir qualsevol, però reincidir-hi per escrit indica poca intel·ligència per molt currículum empresarial en anglès que es tingui.