Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’escenari econòmic

En les nostres circumstàncies, al màxim que podem aspirar és a transitar de la millor manera possible, a l’espera que algun dia es puguin abordar els veritables problemes de fons de la nostra economia

1
Es llegeix en minuts
L’escenari econòmic

José Luis Roca

La guerra d’Ucraïna ha portat el Govern a rebaixar de manera dràstica les seves perspectives de creixement per a aquest any, reduint-lo del 7% al 4,3%. Un deteriorament de les perspectives econòmiques que ha generat inquietud però, especialment, desorientació, ja que a l’analitzar les dades més recents, no tot són males notícies. Així, resulta esperançador que, malgrat tot, seguim en el camí del creixement, hàgim superat els 20 milions de ciutadans actius o ja percebem la moderació de la inflació. La combinació d’aquests factors allunya, de moment, la temuda estagflació.

Notícies relacionades

En aquest context, es fa extremament complex entreveure el que pot passar en els pròxims mesos, subjectes a l’esdevenir de la guerra, la volatilitat dels preus energètics, l’evolució de la pandèmia a la Xina o l’emergència de nous desastres avui imprevisibles. Una suma de factors exògens a la nostra economia, davant els quals no podem fer res per impedir-los i, sovint, no gaire per moderar els seus efectes. Un escenari d’enorme complexitat, conseqüència d’aquesta accelerada i imperfecta globalització econòmica en la qual ens trobem immersos.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per això, aquesta infinitat de propostes d’uns i d’altres, sovint molt dispars, per superar el moment. És el cas, per exemple, de la fiscalitat, en la qual mentre l’esquerra proposa un augment impositiu, els populars demanen una rebaixa generalitzada. Moltes de les esmentades propostes, en aquest i altres àmbits, són inviables i a l’únic que contribueixen és a confondre, encara més, un clima ja massa enrarit. El que pot formar part de la dinàmica política en temps de normalitat, s’hauria d’evitar en moments com l’actual. En les nostres circumstàncies, al màxim que podem aspirar és a transitar de la millor manera possible, a l’espera que algun dia, recuperada una mínima estabilitat i assossec, es puguin abordar els veritables problemes de fons de la nostra economia. Va per llarg.

Temes:

Impostos