Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Una sortida a la guerra

Putin no tancarà aquesta guerra si en surt com a perdedor, però el pròxim 9 de maig, coincidint amb el gran dia nacional, té l’oportunitat d’anunciar el final dels atacs indiscriminats

1
Es llegeix en minuts
Una sortida a la guerra

Totes les guerres tenen principi i final, la qüestió és ¿quant de temps pot durar aquesta? Fins ara els soldats d’Ucraïna –un exèrcit creat per a l’emergència– resisteixen, almenys més de l’esperat. El 2014, quan Putin va decidir quedar-se Crimea, va assegurar que podria prendre Kíiv en només una setmana. L’exèrcit d’Ucraïna, llavors, no va respondre, però avui segueix defensant Kíiv i atacant les regions del Donbass preses per força per les tropes de Putin. Res era tan fàcil. Portem dos mesos i estem en un punt on es fa evident que l’ocupació russa no serà ràpida –més enllà de les regions orientals–, com tampoc sembla immediata la possibilitat de la tornada dels ucraïnesos que pretenguin tornar a un país en pau.

Notícies relacionades

¿Com s’acaba aquesta guerra? Si l’ofensiva no surt d’Ucraïna, i especialment no ataca territori OTAN, la violència i les matances només depenen d’un home: Vladímir Putin. Des d’Occident no es farà gaire més que observar, amenaçar una possible sortida d’aquestes fronteres i recolzar amb armament la primera trinxera, on els soldats i les vides només les posa Ucraïna. Podem revisar els errors del passat i assegurar que es podia haver frenat abans Putin, però ja que som enmig del conflicte, tot això avui no és res més que buscar un alleujament que no arribarà. La guerra sota aquestes premisses només depèn de Putin. Així de simple. 

La qüestió, per tant, és saber quan i com li convé posar-hi fi. Ho necessita, perquè la tensió interna augmenta malgrat el silenci oficial. La setmana vinent s’anuncia la nòmina de nous reclutes que hauran de rellevar les baixes en l’exèrcit roig. Putin no tancarà aquesta guerra si en surt com a perdedor, però el pròxim 9 de maig, coincidint amb el gran dia nacional que commemora la victòria de Stalin sobre Hitler, amb les regions a les seves fronteres controlades i ocupades, té l’oportunitat d’anunciar, si no el final de la guerra, el dels atacs indiscriminats. Seria una possible sortida.