Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Putin i els seus amics

L’extrema dreta europea s’ha projectat en el lideratge d’un president sortit dels soterranis de la intel·ligència soviètica

2
Es llegeix en minuts
Putin i els seus amics

La guerra es lliura també a Europa. Inquiets com estem –o com hauríem d'estar– per saber si hi ha força entre la societat russa per acabar amb la bogeria que transpira i emana de cadascuna de les habitacions del Kremlin, tindria mes sentit fins i tot començar a pensar si a Europa tenim també alguns amics incòmodes pels porus dels quals transpira l’adrenalina que ha portat a aquesta guerra, i que farà mes difícil i més dur el final. Putin s’ha encarregat de tancar qualsevol veu dissident a l’interior del país més extens del món, però el que potser sorprèn més és saber que a aquest costat de la frontera, qui ha rebut el seu recolzament no són pocs.

En el més cru de la batalla, quan les imatges de Butxa i Mariúpol fastiguegen i qüestionen la naturalesa humana de qui ordena les matances, a Hongria, la frontera oriental de la Unió Europea, Viktor Orbán ha aconseguit revalidar un nou mandat, el quart. Una elecció difícil de considerar legítima en un país on el president controla els mitjans i tot l’aparell de l’estat. Ficat al cor d’Europa, el seu model de govern està molt més a prop de Moscou que de Brussel·les, i tot i que en campanya hagi moderat la defensa de la invasió russa, una vegada reelegit torna a ser el principal ambaixador de Putin a la Unió Europea.

Notícies relacionades

Però no és l’únic. Com ell, l’extrema dreta europea s’ha projectat en el lideratge d’un president sortit dels soterranis de la intel·ligència soviètica. Des de Nigel Farage –artífex del Brexit–, que va dir que Putin era el líder mundial que més admirava, fins a Santiago Abascal i Mateo Salvini, no hi ha hagut un sol partit radical que no hagi somiat aconseguir el poder als seus països i dedicar-s’hi amb la mateixa contundència. L’admiren perquè ataca sense reserves els qui defensen la igualtat entre homes i dones o els drets dels homosexuals, però sobretot perquè és el model de defensa de l’orgull nacional, pel qual és possible que tots i cadascun d’aquests líders, com Putin, estiguessin disposats igualment a matar. Les arrels del líder rus a Europa ni són menors, ni innòcues, i menys encara quan França està en ple procés electoral i l’amenaça de Marine Le Pen apunta en l’horitzó de la segona volta.

Tot i que la candidata del Front Nacional, com Orbán a Hongria, hagi moderat el discurs fins i tot amagant la connexió russa que li va proporcionar milions d’euros per a la campanya, el cert és que la seva idea d’Europa està molt lluny del que representa l’espai comú. La pitjor amenaça a Putin no són les sancions econòmiques ni les armes enviades a Ucraïna, ho és sobretot demostrar que davant la carnisseria, Europa segueix unida i forta, exactament el contrari del que defensen els partits de les dretes radicals europees. Aquests amics de Putin, que amb més o menys barra intenten semblar aliens a la tragèdia, ens recorden que la guerra d’Ucraïna també es lliura a Europa i que els vots compten. Tant de bo els nostres veïns francesos ens donin un respir.