Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Errors, errors i més errors

La justícia ha de ser menys corporativista i ha d’assumir els seus errors, ja que en depèn salvar vides

2
Es llegeix en minuts
Errors, errors i més errors

Aquesta setmana hem vist errors que han costat vides. Un nen assassinat pel seu pare. Avui estaria viu si s’hagués consultat en un jutjat civil que hi havia una sentència que impedia les visites entre pare i fill perquè hi havia violència de gènere. També vam conèixer l’Erika, una jove de 14 anys assassinada pel seu veí, que abans ja havia assetjat altres menors, tot i que en va quedar absolt. També vam saber que hi havia un agressor a Jerez que va estar a punt de matar la seva parella, una noia menor, per una pallissa que va durar hores, tot i que el forense digui que són ferides «lleus». Quan va ser detingut va quedar lliure. Tenia antecedents de maltractament a una altra parella i fa dies que l’actual, per por, no surt mentre espera que el tornin a detenir. 

En aquests casos hi havia antecedents o denúncies, però res va protegir les víctimes. I quan ja res té remei, és estrany veure cessaments o assumpció de responsabilitats. Fins i tot en el cas del menor assassinat, la justícia va emetre un comunicat en el qual es va atrevir a deixar caure responsabilitats en la mare. I ja sabem què els passa a algunes mares que han patit violència de gènere quan volen protegir els seus fills davant el règim de visites.

Notícies relacionades

Ningú assumeix res a menys que les pròpies víctimes, en el seu duel, treguin forces per denunciar les institucions. Aquesta setmana, el Tribunal Suprem va confirmar la sanció a la jutge que va ordenar detenir il·legalment Sara B. B., una decisió determinant perquè ella, encara avui dia, no pugui estar amb les seves filles. Abans, el Tribunal Constitucional va reconèixer que s’havia vulnerat el dret de Sara a la tutela judicial efectiva quan va ser detinguda de manera il·legal i escorcollada i humiliada amb un nu integral i innecessari.

Estaria bé que d’una vegada la justícia fos menys corporativista si vol generar confiança. Que assumeixi els seus errors. Les lleis, de vegades, van per darrere. En altres casos el que falla és la diligència i, en d’altres, la formació. I això no depèn dels recursos disponibles, sinó d’assumir que es tracta de salvar vides.