Apunt

Un míssil contra l’economia

El vessant econòmic de la guerra requereix mesures consensuades per pal·liar els efectes de la crisi

1
Es llegeix en minuts
Un míssil contra l’economia

EUROPA PRESS / DIEGO HERRERA

Un míssil contra l’economia. Quan estàvem sortint del túnel del coronavirus, després de guarir part de les ferides de la crisi del 2008 ens cau al damunt la guerra provocada per la invasió russa d’Ucraïna. De nou la resiliència econòmica i social posada a prova.

Vladímir Putin, que té la clau del gas per a bona part d’Europa, així com del petroli i altres matèries primeres com el níquel, no només bombardeja i massacra el poble d’Ucraïna, sinó que intenta asfixiar el món. És un altre tipus de guerra, però també dura i té conseqüències imprevisibles.

Amb una inflació que en taxa anual es va disparar a Espanya el mes passat fins al 7,6%, al nivell de fa 35 anys, i en el conjunt de la zona euro en el 5,8%, abans dels efectes del conflicte provocat pel president rus, les perspectives no són bones. «Venen temps difícils», afirmen els responsables polítics.

Notícies relacionades

I no s’equivoquen. La guerra, amb el seu camp de batalla, està a uns 3.000 quilòmetres d’aquí, però els seus efectes ens arriben i els notarem en forma de menor creixement, per no dir recessió, un cost de la vida més elevat i, si no es prenen les mesures adequades, amb un nou increment de la desigualtat.

El pacte de rendes que negocien la patronal i els sindicats, tot i que necessari, no ha de basar-se només en quant cal apujar els sous i quina part dels beneficis empresarials s’han de distribuir; sinó que ha de comprendre mesures del Govern davant el que s’acosta. Un pacte en què intervinguin tots els partits també és necessari, amb mesures consensuades per evitar que la tempesta que s’acosta es carregui negocis i llocs de treball. Per això segurament s’estrenaran eines previstes en la reforma laboral per pal·liar els efectes de la crisi en el mercat de treball (per exemple els ertos cíclics), a més, és clar, d’iniciatives perquè la llum i els combustibles deixin de ser gairebé articles de luxe. L’experiència de la lluita contra la pandèmia, a nivell nacional i europeu, pot servir de guia.