Espiral inflacionista Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El preu de l’energia

Ja no som davant un problema exclusiu del nostre país, sinó que afecta el conjunt de la Unió Europea

1
Es llegeix en minuts
El preu de l’energia

L’endimoniada escalada de preus de l’energia pot destruir part de la nostra indústria i situar moltes famílies en un impossible arribar a fi de mes, a més de reforçar l’espiral inflacionista en què ens anem endinsant. Per això, es requereixen mesures immediates i contundents davant aquesta pandèmia energètica, que, igual com va passarà amb el coronavirus, forçarà la reforma del marc legal i una despesa pública més gran.

El mecanisme europeu de fixació de preus s’està mostrant com un genuí disbarat, ja que el desorbitat preu del gas determina la tarifa elèctrica. Un model que sempre ha generat controvèrsia però que, en les actuals circumstàncies, resulta d’una profunda irracionalitat, com denuncia, sense cap èxit, el Govern espanyol des de fa mesos. Afortunadament, ja no som davant un problema exclusiu del nostre país, sinó que afecta el conjunt de la Unió Europea, i per això, amb no poques reticències, als nostres socis europeus també els interessarà modificar per la via d’urgència un sistema tarifari incomprensible en el context actual.

Notícies relacionades

Al seu torn, aquesta reforma pot no ser suficient, per la qual cosa, probablement, veurem un augment de la despesa pública per controlar els preus, ja sigui per la via de subvencions directes o de més baixos impostos sobre els carburants. Altrament, el cost econòmic pot acabar sent molt superior per als comptes públics i agreujarà, a més, el ja generalitzat i arrelat malestar social. 

Al llarg d’aquests pròxims dies, que prometen ser molt moguts, resultarà fonamental garantir que aquest esforç públic més gran vagi enterament a reduir el cost de l’energia per a indústries i famílies, i no a compensar els qui deixin de percebre els anomenats ingressos ‘caiguts del cel’, aquells que deriven d’una energia produïda a baix cost i venuda a preu del gas. I posats a demanar, que aquest tràgic episodi ens serveixi per, d’una vegada, anar a un mercat energètic eficient i transparent. 

Temes:

Energia