Anàlisi

Canviar la pregunta de la guerra

No ens plantem fins on vol arribar Putin, comencem per decidir fins on volem deixar-lo arribar

2
Es llegeix en minuts
Canviar la pregunta de la guerra

REUTERS / CARLOS BARRIA

De totes les preguntes que floten en l’ambient n’hi ha una de compartida per tothom: ¿Fins on vol arribar Vladímir Putin? Cap dels esforços per parar l’avenç de les tropes russes i les seves consegüents matances funciona. L’opinió d’una majoria del món s’està mostrant improductiva. No és només occident, l’aclaparadora oposició dels països a aquesta guerra en l’Assemblea de les Nacions Unides no aguanta cap comparació en la història.

Però no frena la tragèdia. Més aviat al contrari, els dirigents que com Emmanuel Macron han aconseguit parlar amb Putin ens diuen que el pitjor està ha d’arribar. Preparem-nos. El lament anguniós de la gent que viu sota el setge a les principals ciutats d’Ucraïna es multiplicarà. Aquests crits de súplica tampoc han sigut suficients per imposar corredors humanitaris que permetin a la gent sortir a buscar refugi. A la ciutat de Mariúpol, les tropes russes van començar a disparar nomes obrir-se aquest espai per als que volguessin fugir. Una nova línia vermella traspassada. ¿Quantes més n'hi haurà?

Tota la població d’Ucraïna s’ha unit heroicament per repel·lir la invasió, però la seva súplica per tancar l’espai aeri no la recull ningú. A aquest costat de la frontera es continuen multiplicant les reunions d’alts càrrecs i manifestacions de recolzament als herois en una guerra que es continua contemplant pròxima, però aliena.

L’OTAN no vol entrar, no és una actitud pacifista, trencada qualsevol possibilitat diplomàtica, com bé ha reconegut Macron, el que tenalla l’Aliança només és el temor. Un temor molt més gran que el que a aquestes hores es viu a les catacumbes de Kíev, on milers de persones intenten passar junts la por de no poder arribar amb vida a la caiguda del dia.

Mentre Putin avança sense pietat, l’Aliança Atlàntica segueix considerant que aquesta és una guerra on Ucraïna ha de resistir, però sense plantejar-se una declaració per tancar l’espai aeri. Al marge de l’abandonament, el problema de deixar als ucraïnesos defensar-se sols és que aquesta guerra no va només contra ells, va també contra nosaltres.

Les sancions

El mateix Putin ha assegurat que les sancions són una declaració bèl·lica, així que estem avisats i amenaçats. ¿Què hem de fer? Joe Biden ha assegurat que no hi haurà cost humà per als EUA. Com ell, occident s’ho fia tot a les sancions. Però llavors sorgeix de nou la pregunta. ¿On acabarà aquesta guerra?

Notícies relacionades

Posem que Putin avança fins a controlar tot Ucraïna, una cosa molt factible si deixem continuar bombardejant. ¿Quin serà el pròxim objectiu? ¿Es quedarà tranquil o intentarà recuperar la part de Geòrgia que encara se li resisteix? ¿Es fixarà en Bòsnia o Moldàvia? ¿Apuntarà la seva mirada a Finlàndia?

Estem assistint a la mobilització militar més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial i tot i que només fos per això hauríem de començar a plantejar que cal canviar la pregunta. No ens plantem fins on vol arribar Putin, comencem per decidir fins on volem deixar-lo arribar.