Tensió amb Rússia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ucraïna en zona grisa

1
Es llegeix en minuts
Ucraïna en zona grisa

MAKSIM LEVIN

¿Què ha fet Ucraïna per ser al centre de la tempesta? Convertida en la zona grisa a un costat i a l’altre dels blocs que controlaven el món al segle passat, l’escalada no minva. Rússia vol la promesa que Ucraïna –com si no fos un país sobirà– mai formi part de l’OTAN. Però la seva amenaça de conflicte només ha aconseguit reforçar aquesta aliança quan semblava esllanguir-se. Com si el temps no hagués corregut, de nou el mateix escenari i dilema: ¿hi haurà guerra?

Notícies relacionades

Des de la seva independència el 1991, Ucraïna s’ha mantingut en aquesta zona grisa a l’altre costat de la frontera russa. L’amenaça es va transformar en guerra amb l’annexió russa de la península de Crimea el 2014 i el muntatge d’un conflicte separatista a la regió oriental del Donbass. Llavors Ucraïna amb prou feines comptava amb un Exèrcit de 10.000 efectius, avui té mes de 250.000 combatents i reservistes. Putin sap que una invasió a gran escala, incloent-hi la presa de Kíev, la capital, pot acabar amb els seus somnis. Però envia més de 100.000 soldats a la frontera mentre els països occidentals van augmentant també efectius a la zona. Tot i que tots els senyals sonin apocalíptics, com a la guerra freda, aquest conflicte no es pot guanyar només al camp de batalla. Si ens guiem pels paràmetres del passat, una invasió oberta sense cap suport intern, ni extern, és una pràctica suïcida per al Kremlin.

Influència

Tal com estan les coses, és molt probable que Putin no vulgui guanyar més territori sinó influència, especialment a Europa. Per això les converses al marge dels EUA, amb el president francès Emmanuel Macron divendres passat, que continuaran amb el Govern britànic i el nou Gabinet alemany aquests pròxims dies. Si, com sembla, té la intenció de modelar un nou ordre europeu, més que una guerra oberta, tots els passos apunten que mantindrà la tensió i la inestabilitat per garantir que Ucraïna quedi en una zona grisa permanent. Per ara, aquesta sembla l’única estratègia possible.