Missatge optimista

Optimisme davant la incertesa

El Rei elogia en el seu discurs de la nit de Nadal el procés de vacunació i la feina dels sanitaris contra la covid i remarca l’evolució positiva de l’economia

3
Es llegeix en minuts
Optimisme davant la incertesa

Casa de S.M. el Rey

«Els temps [que vivim] ens obliguen a estar molt alerta en un escenari, sens dubte, ple d’incertesa i contrastos. Davant aquesta situació, ¿què cal fer? ¿Hem de deixar-nos portar pel pessimisme? ¿Hem de caure en el conformisme, esperant que els problemes es resolguin sols? Jo crec que no». En una conjuntura marcada per la incertesa, amb la pandèmia tornant a castigar-nos i amb els múltiples reptes (econòmics, mediambientals, d’igualtat...) a què s’enfronta la societat espanyola, el rei Felip VI va dedicar el seu tradicional discurs de la nit de Nadal a instar la ciutadania a «prendre la iniciativa i intentar anar per davant dels esdeveniments», perquè aquest temps convuls que vivim, va remarcar el Rei, també és ple de «noves idees i oportunitats». «Els desafiaments que tenim per davant representen per a Espanya, com per a moltes altres nacions, un autèntic dilema; però són sens dubte una oportunitat històrica [...] per actualitzar i modernitzar el nostre país», va afirmar Felip VI.

El missatge optimista –però aferrat a la realitat, amb referències a la difícil situació de La Palma i als que viuen en situació de vulnerabilitat– és més que benvingut en un moment que, després de dos anys de lluita contra la covid-19, s’escampa la frustració i la fatiga pandèmica. El Rei va recordar amb encert el camí recorregut entre el seu discurs de la nit de Nadal del 2020 i el d’aquest divendres, i va emfatitzar la principal diferència: el procés de vacunació (de què va dir: «Podem sentir-nos especialment satisfets»), sense el qual la situació aquest Nadal, en ple flagell de la variant òmicron, seria molt diferent. El Monarca va destacar que l’economia ha tornat a créixer, va remarcar l’evolució «positiva» de l’ocupació i va elogiar el personal sanitari, aquest últim fet sempre d’agrair però més en un moment que des d’alguna institució s’ha posat en dubte la professionalitat d’un col·lectiu sense la responsabilitat i sacrifici del qual els estralls de la pandèmia serien fins i tot pitjor. S’ha de destacar també la referència a l’«ocasió única» que suposen els fons europeus per a la modernització d’Espanya. 

Més enllà d’aquest benvingut missatge d’optimisme, és inevitable que el discurs del Rei s’analitzi amb lupa a la recerca de referències a la situació en què es troba el seu pare, Joan Carles I, que viu el segon Nadal consecutiu fora d’Espanya, a Abu Dhabi. Felip VI no va fer cap referència directa a la situació del rei emèrit, però sí que va dir de manera clara que entre les obligacions de les institucions hi ha: «assumir, cada un, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral». Això sí, el Monarca no va parlar de la modernització ni de la transparència de la Monarquia, sens dubte el gran repte a què s’enfronta avui el seu regnat. 

El Monarca tampoc va citar Catalunya, cosa que d’entrada gairebé és un símptoma de normalitat institucional després d’una dècada de procés. Això sí, el Rei va dedicar una part important del discurs a lloar la Constitució, la reforma de la qual és objecte de debat polític. «La Constitució ha sigut i és la biga mestra que ha afavorit el nostre progrés, que ha sostingut la nostra convivència democràtica davant les crisis [...] i per això mereix respecte, reconeixement i lleialtat». Paraules justes que no seria convenient confondre amb l’immobilisme.