Dietari de l’espera Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Nadal en temps de l’òmicron

Sobre el cas Benaiges, el pes de la innocència trencada, les il·lusions i altres fragilitats

3
Es llegeix en minuts
Nadal en temps de l’òmicron

Joan Cortadellas

Dilluns, 29 de novembre. Pujo la moto a Wallapop i descobreixo la quantitat de barcelonins en la mateixa tessitura, amb motos velles que funcionen bé però desposseïdes de l’etiqueta verda. Només poden circular el cap de setmana perquè contaminen. La molta oferta desploma els preus en aquest mercat ambulant virtual de segona mà. El Pepe, el mecànic, treu foc pels queixals; viu d’aquestes motos: ara la bugia, reajustar la vàlvula, després el fre que rasca. ¿Però Barcelona no era la ciutat motera per excel·lència? A sobre, l’ocurrència dels guals, l’infame coixí berlinès.  Dimarts, 30. Aconseguim dissuadir la meva mare, acabada d’operar de cataractes, del tràfec dels fogons per Nadal, que organitzi el sarau a casa seva; se la nota cansada. El dilema serà substituir-la, no només per les habilitats culinàries, sinó també per la seva perícia per estirar els diners. La inflació ha convertit la compra en el joc del ‘Monopoly’. Hipoteca, multa, a la presó. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Dimarts, 7 de desembre. Regateig a Wallapop. Un dels interessats proposa un canvi: la moto per un dron.

Dilluns, 13. El dia s’esfuma preparant el club de lectura sobre ‘Retorn a Brideshead’, la inoblidable novel·la d’Evelyn Waugh. Quan el narrador, Charles Ryder, llança la que sembla la seva última mirada a la mansió dels Flyte, nota com si hi deixés una part de si mateix. «¿Què deixava darrere meu? ¿La joventut? ¿L’adolescència? ¿L’amor romàntic? La màgia d’aquestes coses...». Comprèn que ha deixat enrere la il·lusió.

Dimarts, 14. L’esclat del cas Benaiges, destapat pel diari ‘Ara’, em travessa amb un calfred culpable per haver-li donat veu fa un temps en aquest diari. Una trajectòria de 20 anys en el futbol base el convertia en un entrevistat interessant, però ¿com intuir el que s’amagava rere la porta? Presumptes tocaments, vexacions, masturbacions en grup, jocs de caràcter sexual, la invasió d’espais íntims, com la dutxa i els vestidors.¿Ningú va veure res? Resultava impensable que un senyor tan principal, vinculat al Barça, cometés aquestes aberracions. Alguns d’aquests nens van ser castigats per mentir, per haver-se inventat les històries. ¿Com carregar amb el pes de la innocència trencada?

Dimecres, 15. L’autòpsia confirma que Verónica Forqué es va treure la vida i, immediatament, les xarxes i les tertúlies s’omplen de retrets contra ‘Masterchef’. M’enerva el programa; no el suporto. La cuina, la que feien les mares almenys, hauria de ser una altra cosa –lentitud, xup-xup, la perfecció de la simplicitat–, però d’aquí a culpar-los del desenllaç hi ha un abisme. El suïcidi no entén d’interpretacions lineals ni cartesianes. Però potser algú va haver d’adonar-se’n que un plató trasbalsat i la sobreexposició no suposaven el millor liniment per a una persona amb les il·lusions perdudes i els nervis tan làbils. ¿Tampoc ningú va veure res?

Notícies relacionades

Dijous, 16. L’artista Pere Cabaret em convida a l’estrena del seu espectacle ‘Com la nit i el dia’, als jardins del Teatre Nacional de Catalunya. Més que una obra de teatre es tracta d’un experiment genial per treure la malaltia mental de les catacumbes: va convidar alumnes de l’institut de secundària Doctor Puigvert a interactuar amb pacients de l’associació ‘Arep per a la Salut Mental’. De l’olla a pressió de l’intercanvi van sorgir temors, esperances, velles humiliacions. La mirada de l’Oriol, malalt d’esquizofrènia, va colpir el públic. El Jaume, que pateix una tremolor de mans incontrolable, va recordar que un mestre li deia que no serviria per res en la vida, només «per posar sal a les patates i sucre als xurros». El Jorge va voler cantar una jota que li recordava el seu pare: «‘Dos mañicos en el Ebro se apostaron a nadaaar’».

Dijous, 23. L’òmicron ve tan embalat que complica el sudoku de les festes familiars i fa tornar la mascareta, que no havia marxat. Per fi aconsegueixo vendre l’Honda a una noia de Lliçà de Vall. ¿No contaminen les motos veteranes al Vallès? Ja no me’n compraré cap altra. Baixo de les dues rodes. I veig marxar la meva vella amiga amb un pessic a l’estómac, com la meva mare, suposo, mira de reüll l’olla dels galets, com Charles Ryder contemplava el castell de Brideshead des d’un racó del camí.