Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

País pútrid

La idea d’un país amb una sola llengua oficial resulta temptadora per a alguns. I el català tindria millor salut. Una altra cosa seria el país que ens quedaria

1
Es llegeix en minuts
País pútrid

ACN / JORDI PUJOLAR

Un dels arguments habituals a favor de la independència és la defensa del català. La idea d’un país amb una sola llengua oficial resulta temptadora per a alguns. Assumim-ho, és cert. El català tindria millor salut regnant en solitari. Esborrem de cop segles de llengües compartides. Posats a fer, agafem embranzida. Fora el problema de les escoles: ¡obliguem a utilitzar només el català! Que és una manera de prohibir el castellà. ¿Ens conformem amb les aules? Seguim amb el carrer, la feina... Però, ¿què fem amb els treballadors que no dominen el català? Està clar: ¡acomiadats! I no val fer trampes. Sense compassió amb aquestes cuidadores o netejadores invisibles. Tot i que, ¿per què aturar-se allà? Ja que parlem de neteja... Es podria realitzar exàmens a tots els no nascuts a Catalunya. Qui no arribi al nivell, ¡expulsat! I sense miraments. No importen els anys de residència. No hi ha compassió per als colons.  

Sí, tot això podria fer-se. Ni tan sols són idees noves, n’hi ha prou amb passejar-se per la història –o per les xarxes i els mitjans públics– per trobar propostes semblants. Podria fer-se. I el català tindria millor salut. Una altra cosa seria el país pútrid que ens quedaria.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web