Arenas movedisses Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Malalts, no empestats

Els diagnosticats de covid corren un segon risc per sumar a la malaltia: el de prolongar la quarantena social i professional a causa d’una estigmatització injustificada

3
Es llegeix en minuts
Malalts, no empestats

Ferran Nadeu

Fa menys d’un any, durant l’encrespament d’una de les onades de la covid, entre l’esdevinguda després de l’estiu del 2020 i la prèvia a Nadal, alguns organismes oficials i diverses ONG van difondre una sèrie de guies de prevenció davant el risc d’estigmatització de les persones que s’havien vist directament tocades per la pandèmia. Els experts en salut mental havien comprovat que nombrosos malalts s’estaven veient assenyalats com a culpables en lloc de com a víctimes, de manera que el simple gest de tossir, esternudar o un gargamellejo innocent al lloc de feina o a l’espera de poder creuar un semàfor, començava a ser motiu de mirades de reprovació i rebuig social, cosa que era insuportable per a molts de diagnosticats. Després de superar la pandèmia en començava una altra de pitjor.

Algunes feines arran d’aquesta constatació remarcaven el fet que molts afectats que havien superat els símptomes i rebut totes les felicitacions mèdiques per a la tornada a la normalitat ometien aquesta circumstància quan se’ls requeria pels seus antecedents covid a l’hora d’accedir a un lloc de feina, quan mai abans les empreses havien preguntat si el candidat a l’ocupació havia passat la grip o va ser vacunat de varicel·la en els seus anys d’infància. Representants públics amb influència electoral notable, com la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, van arribar a plantejar la creació d’una espècie de «cartilla» que identifiqués les persones que havien estat infectades, cosa que li va valer a reprovació de les autoritats científiques, l’Organització Mundial de la Salut i l’oposició. La proposta va acabar a la paperera.

L’estigmatització és un fet, per molt que miri de disfressar-se a costa de la facècia i la broma. S’hagi passat o no la malaltia, qualsevol que escolti que un veí d’escala està confinat o en quarantena passa de llarg per la porta del malalt sense parar a preguntar. Passa de ser un conegut per convertir-se en un sospitós, en un transmissor, en un propagador del mal del segle XXI. A tots ens ha passat que a l’interactuar amb un antic positiu en covid, feliçment recuperat, posem distància pel mig entre l’interlocutor i nosaltres, ens consolidem la mascareta i procurem no rondar els dominis de l’afectat, per més que el metge de família l’hagi beneït amb la llibertat de poder sortir per fi al carrer i fer vida social. El problema s’agreuja encara més entre els nens, que manquen de filtre a l’hora de dir el que pensen i pobre d’aquell que hagi conviscut amb el virus a casa i el fet hagi transcendit, que de l’escarni al pati no el salva ningú.

Notícies relacionades

L’Unicef va editar l’any passat «L’estigma social associat a la covid-19», una guia per prevenir i abordar l’estigmatització social. En el seu preàmbul s’apuntava que «l’estigma social en el context de la salut és l’associació negativa entre una persona o un grup de persones que comparteixen certes característiques i una malaltia específica. En un brot epidèmic, això pot significar que les persones siguin etiquetades, estereotipades, que se les discrimini, que se les tracti per separat i/o que experimentin una pèrdua d’estatus a causa d’una connexió percebuda amb una malaltia». 

Les incògnites derivades d’una patologia nova, el pànic al que és desconegut i associar aquest temor d’altres pors alimenten aquest estigma cap a les persones infectades, per molt que sigui el temps transcorregut des de la superació dels símptomes. Assenyalar les víctimes del SARS-Cov-2, recuperades o no, porta el risc que els afectats pel coronavirus mirin d’amagar-lo davant el risc de discriminació, evitin l’atenció mèdica requerida i no adoptin comportaments saludables. Davant aquests perills, no hi ha més «bovina social» que l’empatia, la confiança i «adoptar mesures i pràctiques eficaces perquè les persones puguin ajudar a mantenir-se a si mateixos i als seus éssers estimats», recordava l’Unicef en aquella guia. Amb les xifres de salut mental disparades des de març del 2020 a causa de la covid, la responsabilitat envers els que pateixen o han patit la infecció excedeix de les competències dels nostres representants públics. Són malalts, o ho van ser, però no empestats, i no agreujar la seva situació depèn també dels qui han tingut la fortuna de no caure atrapat en l’embolic del virus.