Relleu a Alemanya Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cancellera en temps revolts

La combinació de pragmatisme i principis d’Angela Merkel la va convertir en la líder de la UE, paper en el qual serà difícil que tingui un substitut en el seu successor Olaf Scholz

3
Es llegeix en minuts
Cancellera en temps revolts

Tobias SCHWARZ / AFP

Els 16 anys que Angela Merkel ha estat al capdavant de la cancelleria alemanya no han sigut fàcils, ni per al seu país, ni per a Europa. Merkel va heretar una reunificació a mig fer, es va enfrontar durant el seu primer mandat a la crisi econòmica derivada del col·lapse de Lehman Brothers i durant el quart i últim va haver de lidiar amb les conseqüències sanitàries i socials de la pandèmia. La seva personalitat s’ha forjat en aquest context: la seva aposta per l’estabilitat, el pragmatisme i la moderació, la seva integritat, i un cert lideratge moral més necessari encara en temps d’incertesa. Un balanç més detallat de la seva obra de govern permetrà matisar alguns dels elogis que li han prodigat mitjans de comunicació de mig món. No obstant, existeix un consens generalitzat sobre l’impacte positiu, i en alguns àmbits excel·lent, que aquesta dona, nascuda en el que era llavors la República Democràtica Alemanya, ha tingut sobre les condicions de vida dels alemanys, sobre la unitat europea, i sobre les relacions de la UE amb les tres potències que posen a prova aquesta unitat: els Estats Units, la Xina i Rússia.

Merkel ha actuat amb les conviccions d’una dama de ferro, però amb els guants de seda d’algú que ha buscat sempre el compromís. Amb l’excepció de la rigidesa que va mostrar en la crisi del 2008 i davant la implosió del deute grec, quan va imposar una política d’extrema austeritat que va posposar la sortida de la crisi per als països del sud d’Europa. Si exceptuem aquesta actuació, que ella mateix ha corregit en els últims anys, donant suport a les polítiques expansionistes de la UE, Merkel s’ha caracteritzat més aviat pel contrari. Pel diàleg, començant per la política interna, on ha governat en coalició amb els socialdemòcrates, en dues ocasions, i amb els liberals quan els resultats electorals els ho han permès. Ha combinat aquesta predisposició a l’acord polític molt instal·lada en la tradició alemanya amb la defensa de principis que no sempre han sigut compartits pel seu partit. Com quan es va pronunciar a favor d’acceptar centenars de milers d’immigrants procedents del Pròxim Orient, en una actitud més pròpia del papa Francesc que de la CDU. O quan es va pronunciar de manera contundent contra el blanqueig de l’extrema dreta, en detriment de líders regionals del seu partit predisposats a coalitzar-se amb Alternativa per a Alemanya. O quan va assumir el tancament de les centrals nuclears alemanyes després del desastre de Fukushima.

Aquesta mateixa Merkel va plantar cara a Donald Trump, Vladímir Putin i Xi Jinping amb el mateix tarannà, sense perdre mai la calma, sense trencar mai els ponts. Va equiparar els serveis secrets nord-americans amb la Stasi per espiar-li el seu telèfon mòbil, però va mantenir estretes relacions amb Washington fins i tot en els temps més agressius de Trump. Va criticar la política de Xi en relació amb Hong Kong, però va viatjar a la Xina, el principal soci comercial d’Alemanya, en 12 ocasions. Va recolzar sancions contra Putin quan aquest va ocupar Crimea, però va defensar el dret de Rússia a desplegar el gasoducte Nord Stream 2 al qual s’oposen els EUA i molts països europeus. Europeista convençuda, Merkel va exhibir aquesta mateixa combinació de principis i pragmatisme per convertir-se en l’autèntica líder de la UE, una condició en la qual no serà fàcil que el seu substitut, el socialdemòcrata Olaf Scholz, pugui agafar el relleu a curt termini.