Apunt

Nissan i el rellotge

L’important és aconseguir la solució més industrial i generosa amb l’ocupació

1
Es llegeix en minuts
Nissan i el rellotge

NISSAN

«No sé amb qui o qui acabarà això, però acabarà bé». És l’afirmació d’una de les parts implicades en la reindustrialització de les instal·lacions de Nissan. A l’espera de la decisió del fabricant xinès Great Wall Motor (GWM), que ha envoltat en la incertesa el futur de la zona, que viuen amb inquietud lògica els 1.600 treballadors afectats de forma directa, el temps transcorre de forma implacable. Les fàbriques, que la companyia va anunciar el maig de l’any passat que tancarien, abaixaran definitivament la persiana el 31 de desembre i és necessari trobar-hi una solució.

Les administracions fan malament d’entrar en pugnes, com ha passat a l’incloure’s en l’alternativa a GWM –el pla b per si falla la proposta xinesa-– la incorporació d’una empresa dedicada al manteniment de blindats militars, Tess Defence. L’Executiu, representat per la Conselleria d’Empresa, que encapçala Roger Torrent, ha posat el crit al cel.

Notícies relacionades

La idea del pla b és donar més protagonisme al projecte col·lectiu del ‘hub’ de l’electromobilitat, liderat per QEV Technologies, i en què també participa el productor de motocicletes elèctriques Silence. La filtració sobre la incorporació d’una companyia relacionada amb el món militar, posada a sobre de la taula pel Ministeri d’Indústria, ha suposat una desagradable sorpresa per a la Generalitat i ja s’ha rebutjat. I aquest divendres ha entrat en escena també la immobiliària australiana Goodman en aquesta espècie de subhasta, amb la qual cosa podria ser la protagonista d’un pla c.

Tot i que l’opció xinesa continua sent la prioritària, sembla estar diluint-se amb el transcurs de les hores. Aviat es veurà si prospera o no. El rellotge avança i s’ha de trobar una solució per acabar amb l’angoixa dels treballadors i la pèrdua d’indústria a Catalunya. Per tant, és millor que hi hagi opcions que que no n’hi hagi, però amb un principi bàsic: prioritzar la més industrial i generosa amb l’ocupació.