Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Catalunya, un país que connecta Europa i la Mediterrània

Som palanca i motor de la cooperació triangular entre Europa, el Mediterrani i l’Àfrica perquè entenem que la solidaritat, la investigació i la innovació han de guiar un model més just i equitatiu, més verd i digital

3
Es llegeix en minuts
Catalunya, un país que connecta Europa i la Mediterrània

Catalunya ha tingut històricament una clara vocació internacional. Avui Barcelona és una de les ciutats del planeta amb més consolats. Comptem amb 95 representacions del cos consular, gairebé les mateixes que Hamburg (96), i només per darrere de ciutats com Nova York (117) i Hong Kong (120).

Sabem que la projecció al món comença a casa nostra, i també, que la Mediterrània és el bressol de l’acció exterior catalana. D’aquí que el Govern participi amb mirada pròpia en la celebració del Dia de la Mediterrània el 28 de novembre, una iniciativa sorgida en el marc del 25è aniversari del Procés de Barcelona (2020), que va establir les bases per al diàleg euromediterrani. Retem homenatge a un llegat singular, a un ecosistema divers –i fràgil, que hem de preservar– , i al mosaic d’identitats i cultures que componen un territori únic. El Mediterrani, el centre geogràfic de la Terra, com l’anomenaven els romans, batega encara com el cor del nostre món.

La nova Agenda per a la Mediterrània de la Unió Europea i les línies mestres del Pacte Verd Europeu ens encoratgen a reforçar el nostre rol en aquest espai. La presència catalana a la nostra mar es defineix des de fa segles per la proximitat, l’intercanvi i l’expertesa. El Govern dinamitza aquesta influència amb eines com l’Estratègia Mediterrània de Catalunya (MedCat 2030), un full de ruta que contribueix a reforçar el projecte mediterrani a Europa i que volem impulsar amb actuacions com l’organització d’un gran fòrum en els pròxims mesos.

Promovem una comunitat innovadora, intercultural i inclusiva sobre la base del benestar de les persones, el valor del diàleg i dels drets. Som la clau de volta que connecta Europa amb els països costaners de la mar compartida. Per tot això i molt més, Catalunya s’ha convertit en un veritable 'hub' mediterrani. Un node geoestratègic transformador que ens fa reivindicar la capitalitat mediterrània de Barcelona.

Entre els eixos de l’acció exterior catalana destaca el nostre compromís per afavorir un model de progrés i de ciutadania mediterrània que aposti per un espai integrat com a motor de creixement inclusiu, amb la determinació d’ajudar a resoldre els reptes d’abast humà, social i econòmic que afronta la regió. Un dels més urgents, la creació d ́oportunitats i d ́ocupació.

L’absència d’una integració regional forta que propiciï col·laboracions estables en sectors decisius ens situa en un desavantatge clar respecte altres regions emergents, i el fet de no disposar d’una xarxa compartida d’infraestructures a la riba sud dificulta el comerç cap al nord. Catalunya hi té molt a dir. Tenim molta feina a fer. En especial a l’hora de liderar un posicionament integrat en l’impuls de les noves economies (verda, circular, blava i social) com a gran oportunitat de transformació.

També des de Catalunya impulsem el treball en xarxa i prioritzem la presència d’institucions i agències mediterrànies que reforcin el nostre paper com a hub econòmic de l’Europa del Sud. La Mediterrània va representar el 27% del comerç exterior català el 2020: hi exportem principalment química, alimentació i begudes, vehicles, metal·lúrgia, tèxtil i confecció, i productes metàl·lics.

L’intercanvi de mercaderies amb els països mediterranis representa el 28% del total del volum als ports catalans, repartit al 50% entre la riba nord i la sud. Al voltant d’un terç de la marina mercant mundial travessa cada any la nostra mar i, com a conjunt, som la primera destinació turística del planeta.

Notícies relacionades

Catalunya és el 'hub' logístic intermodal més gran del sud d’Europa, amb dos grans ports a Barcelona i Tarragona, trens d’alta velocitat, un aeroport internacional i autopistes enllaçades amb el sistema viari europeu. Però el progrés ens reclama dotar-nos de dues infraestructures imprescindibles: el 5G i el Corredor Mediterrani. És urgent que siguin una realitat. Som sens dubte palanca i motor de la cooperació triangular entre Europa, la Mediterrània i l’Àfrica perquè entenem que la solidaritat, la recerca i la innovació han de guiar un model més just i equitatiu, més verd i digital.

Un dels nostres principals valors per a Europa és la nostra centralitat mediterrània. Un valor que ho és, justament, perquè som part d’Europa.