Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Solidaritat amb Palestina, avui més que mai

Denunciar els crims d’Israel i protegir la població palestina no pot ser delicte

2
Es llegeix en minuts
Solidaritat amb Palestina, avui més que mai

Raül Gallego Abellán

L’any 1977, Nacions Unides va decidir que el 29 de novembre seria el dia internacional de solidaritat amb el poble palestí. La data i la celebració es fan aquest any més que necessàries que mai després que el passat 22 d’octubre el Ministeri de Defensa israelià anunciés la designació de sis de les principals organitzacions de drets humans palestines com a «organitzacions terroristes». L’acusació, sense evidències ni fonament legal, ha desencadenat una campanya global de suport de la societat civil internacional sota el lema #StandWithThe6.

Diversos representants de les Nacions Unides i experts legals en dret internacional ja s’han pronunciat sobre aquest nou atac d’Israel contra les persones defensores dels drets humans. Denuncien «l’ús indegut manifestament flagrant» de la legislació antiterrorista i de seguretat israeliana i alerten que soscava «la seguretat de tots» posant en perill llibertats fonamentals com les d’associació i expressió. Seguim, però, esperant una resposta clara de condemna de la UE i els seus estats membres en un moment en què calen mesures urgents de suport a les organitzacions assenyalades per revertir aquestes designacions.

Notícies relacionades

Malgrat la seva gravetat, aquests nous atacs no resulten del tot sorprenents, sinó la culminació de dècades de persecució del Govern israelià contra les organitzacions palestines. ‘Les 6’, junt amb d’altres també perseguides com la Health Work Committees –amb quatre treballadores preses, com l’espanyola Juana Ruiz–, són fonamentals en l’aportació de proves a la Cort Penal Internacional de la Haia, que el març passat va anunciar l’obertura d’una investigació sobre crims de guerra i lesa humanitat a Palestina. Des d’aleshores, la criminalització ha augmentat exponencialment. En paraules de Sahar Francis, directora d’Addameer, una de les oenagés perseguides, «Israel vol silenciar-nos perquè exposem els seus crims». La campanya de descrèdit està dirigida, doncs, contra organitzacions i persones clau en la denúncia i documentació de les vulneracions de drets que Israel comet, de forma generalitzada i sistemàtica, sobre la població palestina. «Gran part de la nostra tasca evidencia l’estat d’apartheid imposat per Israel. Ara correm el risc imminent de ser arrestades o que les nostres oficines siguin tancades a causa de la nostra feina», denuncien des d’Al-Haq, una altra de ‘les 6’.

Denunciar els crims d’Israel i protegir la població palestina no pot ser delicte. La solidaritat no pot ser delicte. Israel persegueix les entitats palestines però també les entitats internacionals que els donem suport, algunes de les quals catalanes i integrades a Lafede.cat, i és per això que celebrarem ben convençuts aquest any la ‘Setmana de Solidaritat amb el Poble Palestí’. Com que aquests atacs van també dirigits contra les institucions catalanes que els donen suport a través nostre, aprofitarem per demanar-los valentia en la seva aposta per la justícia global. Cal aixecar la veu i posicionar-se contra aquesta injustícia, i cal mantenir i reforçar el suport al poble palestí i a les seves organitzacions, fent explícita la tasca imprescindible que realitzen. El Consell de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona ja s’ha posicionat en aquest sentit. El Govern català i la resta d’administracions, com a integrants de la comunitat internacional, tenen el deure de posar fi a les complicitats amb Israel mentre continuï violant impunement els drets de la població palestina i d’aquelles que els defensen.

Temes:

Palestina