13 mesos de presó

Israel condemna la cooperant espanyola Juana Ruiz després d’un acord de culpabilitat

  • Va ser acusada de treballar i recaptar fons per a una «organització il·legal»

Israel condemna la cooperant espanyola Juana Ruiz després d’un acord de culpabilitat
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Un tribunal militar israelià ha declarat avui culpable la cooperant espanyola Juana Ruiz, empresonada des de l’abril, per treballar i recaptar fons per a una organització il·legal, partint d’un «acord de culpabilitat» arribat entre la Fiscalia i la defensa.

L’acord –que no implica una admissió expressa de culpabilitat, sinó una acceptació dels càrrecs– proposa una pena de presó de 13 mesos i una multa de 50.000 xékels (14.000 euros), tot i que la cort militar emetrà el 17 de novembre la sentència final amb la pena definitiva, que pot variar.

Segons aquest acord, els càrrecs imputats a Juana Ruiz es van reduir a dos tot i que inicialment se li van imputar cinc delictes relacionats amb el seu treball en els Comitès de Treballs per a la Salut, una ONG palestina que Israel acusa d’integrar una xarxa que desviava diners europeus al Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPLP), considerat grup terrorista també pels EUA i la UE. La defensa i la Fiscalia van arribar a l’acord en una sessió de mediació ocupada celebrada dilluns, que s’ha presentat avui davant la cort militar d’Ofer, a Cisjordània, on Ruiz va arribar emmanillada de mans i peus. «Sempre he pensat que estava treballant per a una organització legal. Sento molt si em vaig equivocar, espero que tinguin en compte que no he intentat fer cap mal», ha declarat avui Ruiz, que podrà descomptar-se els set mesos que ja porta a la presó de la pena definitiva.

Resident a Palestina

La treballadora humanitària, de 63 anys, resideix als territoris palestins ocupats des dels anys vuitanta, i Israel li aplica la llei militar, com passa amb la resta de palestins de Cisjordània. L’Exèrcit d’Israel va assenyalar en un comunicat que Ruiz va admetre haver recaptat fons europeus per a l’ONG que després es van transferir per finançar les activitats del FPLP i que ella va continuar amb aquestes activitats malgrat les seves sospites que actuava en nom d’aquesta organització considerada terrorista.

«Molts documents van ser falsificats per funcionaris de l’organització i els donants van ser defraudats i enganyats respecte a l’ús d’aquests fons de donació», indica l’Exèrcit, tot i que el seu advocat, Avigdor Feldman, assegura que en l’acord queda especificat «molt clarament que ella no sabia que els diners que va recaptar van ser entregats a l’FPLP».

Els ministeris israelians d’Exteriors i Defensa han afirmat avui en un comunicat conjunt que amb l’acord Ruiz admet que va exercir «com a recaptadora de fons per a l’organització terrorista FPLP i que els Comitès de Treball de Salut, on treballava, és un dels seus braços civils», juntament amb les 6 ONGs declarades terroristes recentment per Israel.

«Vinculació enganyosa»

No obstant, Feldman va assegurar a Efe que aquesta vinculació és «enganyosa» i «no és correcta», ja que Ruiz sempre va afirmar que no tenia coneixement de la destinació final dels fons. Durant la vista celebrada avui Feldman es va oposar que constessin en l’acord les sis organitzacions palestines designades com a terroristes, ja que no tenien a veure amb el cas de Ruiz.

«Tota la comunitat internacional ha de treballar juntament amb Israel per evitar que les organitzacions terroristes utilitzin el vernís de la cobertura civil i per evitar que els fons assistencials arribin a les organitzacions terroristes», va declarar el ministre d’Exteriors, Yair Lapid.

Notícies relacionades

Les ONG designades com a terroristes, que també reben fons internacionals, són la Unió de Comitès de Dones Palestines, l’Associació de Drets Humans i Suport a Presoners (Addameer), el Centre d’Investigació i Desenvolupament Bisan, la Unió de Comitès de Treball Agrícola i les organitzacions Al-Haq i Defensa Internacional de la Infància.

Segons Israel, l’acord de culpabilitat firmat avui «prova que l’FPLP operava aquestes xarxa d’organitzacions per recaptar fons, tot i que els països donants i les agències de l’ONU asseguren que Israel no ha presentat proves que basin aquestes acusacions.

Temes:

Palestina Israel