Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

‘Xarxa Violeta’: teixint ciutats lliures de violència sexual

La implicació comunitària i una xarxa de serveis i professionals coordinats participen en el protocol d’espais segurs de Santa Coloma de Gramenet

3
Es llegeix en minuts
‘Xarxa Violeta’: teixint ciutats lliures de violència sexual

L’assetjament sexual i altres formes de violència contra les dones i les nenes als espais públics es produeixen a tots els països del món, tant a les zones rurals com a les ciutats i, desgraciadament, lluny de disminuir continuen augmentant. Només a l’Estat espanyol, els delictes d’agressió sexual es van incrementar enun 24,6% en el primer trimestre del 2021 respecte al trimestre anterior, segons dades publicades recentment pel Ministeri de l’Interior. L’any passat es van comptabilitzar 3.223 delictes contra la llibertat i indemnitat sexual en els primers mesos i, en aquest 2021, la xifra ha crescut fins als 3.448 casos. Per comunitats autònomes, han augmentat les agressions sexuals especialment a Catalunya, el País Valencià, Ceuta i Castella-la Manxa. Davant aquesta realitat, és apressant que els governs estatals, autonòmics i locals unim esforços per proporcionar solucions eficaces i integrals cap a l’erradicació d’aquestes violències contra les dones. I això passa, indubtablement, per aplicar polítiques amb un enfocament integral i transversal, basades en la prevenció i en una resposta a l’assetjament sexual i altres formes de violències sexuals d’una manera coordinada, ferma i conjunta, administracions públiques i sector privat, perquè les dones puguem anar sense por al transport públic, pel carrer i als locals d’oci i entreteniment.

Amb aquest objectiu, a Santa Coloma de Gramenet el 2019 vam posar en marxa el projecte ‘Xarxa Violeta’, amb el compromís conjunt del sector públic i privat per crear espais segurs i de referència a la ciutat –els espais violetes– als quals la ciutadania es pot dirigir davant una possible agressió sexual i/o lgtbifòbica. Vam començar amb uns 60 establiments adherits, la majoria locals d’oci nocturn, però també gasolineres, farmàcies, aparcaments i serveis de taxi. Des de l’Ajuntament facilitem les eines i recursos necessaris als i les responsables d’aquests establiments, i treballadors i treballadores, per poder fer prevenció de violències masclistes i lgtbifòbiques, i perquè puguin facilitar l’acompanyament de les possibles víctimes, activant el protocol d’actuació i coordinació professional. Per tant, hem sistematitzat les respostes a les agressions que es puguin produir en l’espai públic als contextos festius i locals, unificant criteris i esforços, i coordinant respostes contundents i que s’han demostrat eficaços davant les violències sexuals.

Notícies relacionades

Des de l’inici de la ‘Xarxa Violeta’ s’han multiplicat per quatre la participació i implicació comunitària i actualment la ciutat disposa de 294 agents violetes, que van des d’establiments de primera necessitat i supermercats a associacions de veïns i veïnes i clubs socials, locals de restauració i oci, entre d’altres.

Darrere d’aquest protocol únic i compartit, que s’activa en cas de necessitat, hi ha una xarxa de serveis i professionals coordinats i en contacte amb els i les agents liles, els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia. Parlem dels serveis policials, sanitaris, el servei d’agents cívics nocturns –serenos i serenes-, el servei especialitzat en l’atenció de les violències masclistes i un equip de psicòlogues de guàrdia, especialitzades en l’atenció a les víctimes d’aquest tipus d’agressions. Es tracta, doncs, d’un abordatge conjunt i protocolitzat que els i les agents de la Xarxa Violeta coneixen i apliquen. Amb el lema ‘Si ens necessites, estem amb tu’ hem identificat tots i cada un dels establiments i entitats que formen part d’aquesta iniciativa innovadora, quant a la prevenció i abordatge de les violències masclistes i lgtbifòbiques, des d’una perspectiva integral, eficaç i comunitària. I aquesta xarxa continua teixint-se, fent de Santa Coloma una ciutat segura i garant dels drets de les dones.