Àgora

L’Agenda 2030 des de la fortalesa local

A més de doblar la corba dels contagis, hem de doblar la de la insostenibilitat del desenvolupament

3
Es llegeix en minuts

Les esperances de la ciutadania estan posades en aquests moments en un procés de reactivació social i econòmica que faci possible una governança democràtica a escala global. El desenvolupament entès en una dimensió integral i la reducció de les desigualtats s’han de convertir en palanques de transformació en l’avenç cap a una societat renovada i millor. La nova normalitat exigeix un esforç ingent que només serà exitós a partir d’enfortir el nostre sistema de valors. Com ens recorda la premi Nobel de la pau Nadia Murad, «hem de treballar per donar prioritat la humanitat, no a la guerra». El camí a seguir és clar: el dibuixen clarament els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) adoptats per les Nacions Unides a l’Agenda Urbana 2030.

Davant la crisi climàtica, el compliment d’aquesta agenda global resulta imprescindible. Els diversos nivells de govern hem treballat de manera creixent en els últims cinc anys, i l’esclat de la pandèmia no només no ens ha parat, sinó que ens ha confirmat que crisis com la del coronavirus estan molt vinculades al deteriorament del clima i de l’entorn natural. Per això, la sortida de la crisi sanitària i la consecució dels ODS són dues cares de la mateixa moneda. A més de doblar la corba dels contagis, hem de doblar la de la insostenibilitat del desenvolupament

Les administracions de proximitat tenim un paper destacat. Segons la Comissió Europea, sense la participació dels governs locals i regionals no serà possible arribar al 65% de les 169 metes dels 17 ODS. Desmentint el discurs neoliberal, que té un impacte negatiu sobre l’equitat, l’eficiència i la sostenibilitat, el lideratge públic ha demostrat ser vital l’últim any: sense l’acció urgent i decidida dels diversos nivells de govern, des dels ajuntaments a la Unió Europea, els efectes de la pandèmia haurien sigut molt pitjors.

Per això, la Diputació de Barcelona, que té com a divisa del mandat 2020-23 el compliment de l’Agenda 2030, no ha deixat de treballar en aquesta direcció durant tot l’estat d’alarma. L’any passat, diferents ajuntaments i consells comarcals van rebre recolzament econòmic i tècnic per desenvolupar accions relacionades amb els ODS i per alinear els seus plans d’actuació. I aquest recolzament creixerà, perquè la reactivació econòmica i social només serà efectiva i equitativa si es fa en clau de sostenibilitat. La pandèmia, com els ODS, és global, i per això la Diputació els aborda conjuntament mitjançant 19 projectes transformadors. També hem treballat en els últims mesos en la identificació d’iniciatives del territori que encaixin en la perspectiva de transformació digital i de transició ecològica.

Notícies relacionades

Avui, hem organitzat un seminari web sobre governança local i Agenda 2030 dirigit als responsables municipals. Hi ha presentarem els recursos tècnics i econòmics relacionats amb l’Agenda 2030 i les polítiques de participació que la Diputació posa a disposició dels ajuntaments al seu Catàleg de Serveis. A més, també presentarem la Guia per a l’elaboració de l’Agenda 2030 Local.

Però el necessari lideratge públic a l’Agenda 2030 reclama també la intervenció activa de la ciutadania. Ja l’any passat vam donar recolzament tècnic i econòmic a diversos projectes municipals de conscienciació ciutadana, i el reforçarem. No sobra ningú en la transformació global per salvar el planeta, i els governs locals a continuar treballant perquè la roda multicolor que representa els 17 ODS deixi de ser un simple pin i es converteixi en l’expressió del compromís col·lectiu de tota la ciutadania amb un futur sostenible.

Temes:

Agenda 2030