Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El dia de la infància

L’informe anual de la Unicef assenyala que la pandèmia ha afectat els nens i adolescents en aspectes preocupants com la salut mental i l’ús de les tecnologies

3
Es llegeix en minuts
El dia de la infància

Quan li preguntes als infants quin és el seu dia predilecte, aquell que esperen amb il·lusió durant tot un any sencer, la seva resposta és –amb permís del dia de Reis-  sempre la mateixa: el dia del seu aniversari. Podeu fer la prova amb els de casa i veureu.  

El que la majoria de nens i nenes no saben és que a banda del seu aniversari ja tenen un dia – el mateix per a tots arreu del mon- en comú. Cada 20 de novembre és el dia de la infància i si pot semblar un dissabte qualsevol el d’aquest 2021, sense garlandes ni espelmes per bufar, és el dia que es recorda i se celebra el reconeixement dels drets dels infants: inalienables i –en teoria- invulnerables.

A UNICEF treballem, tots el dies de l’any, perquè a cada 20 de novembre que arribi la festa sigui més sonada. Que s’hi apuntin més amics i coneguts, i que no fallin mai. Que se celebri sempre. L’any passat ho vàrem fer, en la distància i darrera les mascaretes, i enguany ho podem fer una mica més a prop gràcies a les vacunes. Aquestes solucions petites -perquè caben al palmell de la mà-, però poderoses -perquè salven vides.

La distribució equitativa de vacunes contra el covid-19 ha estat una de les nostres prioritats d’aquests últims 365 dies. Ho hem fet a través del mecanisme COVAX, una operació logística i sanitària sense precedents liderada per Gavi i l’OMS, que treballa perquè la vacunació no sigui un privilegi dels països rics. Un engranatge difícil i no exempt de dificultats que va aconseguint a poc a poc el seus objectius: de moment ja s’han distribuït més de 500 milions de dosis de vacunes als països amb rendes mitges o baixes.

L’últim any s’ha parlat – i molt- de la salut mental dels infants i adolescents, també castigada per la pandèmia. De fet, l’Estat Mundial de la Infància – el nostre informe anual insígnia- hi ha posat el focus i presenta conclusions tan preocupants com que més del 13% d’adolescents del món d’entre 10 i 19 anys tenen un problema de salut mental. Que els infants i adolescents gaudeixin d’una bona salut mental és un dret, que recull la Convenció sobre els Drets de l’Infant, i com a tal cal fer un abordatge holístic– no només mèdic- i calen més polítiques públiques per aconseguir-ne el seu compliment. 

També ha estat l’any de l’auge de les pantalles, de les reunions en línia i el teletreball. La digitalització ja s’havia fet un lloc a casa nostra i a les nostres vides i ara, amb l’agreujant de la pandèmia, toca fer balanç per saber si el que pesen més són les oportunitats o els desafiaments. Per aquest motiu, UNICEF Espanya acaba de publicar un informe pioner al nostre país i Europa que en fa referència i les conclusions, després d’haver enquestat 50.000 joves, fan reflexionar. Un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic d’Internet i les xarxes socials. També preocupa el contingut eròtic o sexual que asseguren haver rebut a través de les xarxes, xats o videojocs, gairebé la meitat dels i les joves amb les quals hem parlat. Així mateix inquieten les apostes en línia i les discussions que l’ús de la tecnologia provoca a les llars.

Notícies relacionades

Queda clar que l’arribada de la covid-19 ha marcat un punt d’inflexió històric per a tot i per a tothom, també per als drets dels nens i nenes. Ens trobem immersos en una crisi que ens planteja nombrosos i seriosos reptes que impacten sobretot -com és, malauradament, habitual- en els més vulnerables. De fet, s’han fet més grans les desigualtats i més evidents els entorns de pobresa, exclusió i fractura social.

Així doncs, és hora d’actuar d’una forma global però també local. Reimaginar el present i el futur de la infància és urgent i indefugible.