El model social Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Tornada a la llar

En un context de crisi com l’actual tornen els discursos que amenacen drets conquistats; els de les dones sempre són a la diana

1
Es llegeix en minuts
Tornada a la llar

Reuters / Mike Segar

Els discursos reaccionaris funcionen perquè han estat creats perquè els entenguem: són superficials, no t’exigeixen res a canvi, són còmodes i no et demanen que modifiquis res sinó que prenguis una actitud molt senzilla: la de la queixa, la d'espolsar-te totes les responsabilitats, la d’assenyalar la veïna... la de sentir-te un ésser superior. En moments de crisi és encara més fàcil –davant la insatisfacció, la desesperança, l’angoixa i la desafecció generalitzada–, perquè tenim més disposició per a la simplicitat del relat.

En aquest context, el d’una crisi, sempre acaba vencent la por, la desconfiança, el conservadorisme i la demagògia. No és cap descobriment, sempre hi tornem. I en aquest context, el d’una crisi, també tornen els discursos que amenacen drets conquerits. Els de les dones sempre són a la diana: són els més fàcils de dilapidar, perquè hi ha una societat, un marc mental i una cultura que no els ha acabat de trobar del tot justos. Avui ho anomenen ‘consens progre’, però es tracta de drets humans de col·lectius infrarepresentats a les institucions, maltractats en el mercat laboral, menystingut a l’espai públic i amagats a l’esfera privada. Els col·lectius de sempre, aquells que hem anomenat ‘vulnerables’ però no ho són: no ho serien si les normes del mercat no volguessin, no expulsessin els seus drets.

Notícies relacionades

El sistema ha entès com a concessió cedir drets i espais a les dones, que ràpidament hem decidit envair-los perquè també ens pertanyen. Aquesta concessió és inestable: en funció del context, es pot retirar. Les dones d’aquest segle, i més concretament les feministes d’aquest segle, fan que aquesta concessió sigui més permanent que en dècades anteriors, però el patriarcat ofereix unes resistències que tampoc podem obviar. Gràcies a aquesta resistència, els drets han de ser conquerits periòdicament.

Ara, acabant l’any 2021, tenim un repte per davant: que de la crisi social, econòmica i sanitària no en sortim tornant a la llar. Aquest és el model social que alguns encara somien, no han deixat de somiar-hi mai.