Apunts

El PIB i Nostradamus

Les previsions econòmiques tenen alguna cosa de profecia, especialment quan van en contra nostre

1
Es llegeix en minuts
20171228163508-nostradamus

20171228163508-nostradamus

No ens centrem només en les xifres concretes. Les previsions econòmiques, tot i que tenen alguna cosa de futurologia, solen basar-se en variables passades que permeten fer estimacions sobre el futur i l’important són les tendències: cap a dalt o cap a baix. Quan aquests càlculs ens van a favor els exhibim com un trofeu; quan van en contra, els ignorem: només són prediccions, s’acostuma a dir. Com les profecies de Nostradamus.

El problema de les últimes previsions de Brussel·les sobre el creixement espanyol és que suposen una retallada substancial respecte a les que el Govern, per ara, es nega a revisar: 4,6% de creixement aquest any davant el 6,5% estimat per l’Executiu. Hi haurà gent que dirà: són només dos punts percentuals. ¿Només? Més de 26.000 milions, més o menys el que la Generalitat dedica a Salut, Eduació, protecció social i transport en un any.

La pregunta és: ¿podrà el Govern complir les seves estimacions incloses en uns Pressupostos amb un creixement que estarà molt per sota del que es preveia? Encara que el Black Friday i la campanya de Nadal facin sortir la gent al carrer, àvida d’escurar-se les butxaques, serà difícil, per no dir impossible, que el PIB recuperi el nivell previ a la pandèmia l’any que ve. I encara menys amb preus a l’alça i disfuncions en determinats subministraments.

Notícies relacionades

Mirant les dades sembla que el que no creixerem aquest any ho farem el que ve. Això sempre que es compleixin les fites del pla de recuperació perquè es produeixin els desemborsaments de fons europeus previstos.

Però, com deia al principi, més que fixar-nos només en els números ens hem de quedar amb la tendència. I aquesta, es miri per on es miri, indica un menor creixement, tot i que no fa gaire hauríem destapat el cava amb una alça del PIB de gairebé el 5%. Però la caiguda va ser molt dura el 2020, el 10,8%, una de les més accentuades del món industrialitzat. Ara, després d’haver sigut ungits com els que més de pressa havíem de recuperar, passem al furgó de cua, almenys aquest any. ¡Maleït Nostradamus!