Medi ambient Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Conseqüències del bla, bla, bla

La desconfiança de la generació més jove cap als polítics se suma a la que ja s’està enquistant en altres sectors de la població i que és caldo de cultiu de populismes.

1
Es llegeix en minuts
Conseqüències del bla, bla, bla

Salvados

Quan l’activista sueca Greta Thunberg critica els polítics per la seva falta de compromís per aturar l’emergència climàtica i identifica els seus discursos amb un despectiu «bla, bla, bla» està manifestant dos problemes clars. El primer, evident, que els mandataris mundials diuen que són conscients del drama que l’escalfament global representa per al planeta, però no acorden les mesures concretes i urgents necessàries per frenar-lo, i el segon, tan important com l’anterior, la seva desconfiança total en la política institucional.  

Notícies relacionades

Als seus 18 anys, Thunberg és un exponent d’una generació que ha crescut en països occidentals desenvolupats però immersos en dues crisis: la mediambiental, que es forja des de fa dècades i s’agreuja dia a dia, i l’econòmica, que va esclatar el 2008 i que té conseqüències materialitzades en més desigualtat, treballs precaris i retallades socials encara presents en les nostres societats. És una generació que ha viscut l’angoixa dels seus pares per la falta d’expectatives, inquietud que senten ara ells, que no creuen que puguin trobar resposta a les seves preocupacions en la política i en els seus representants.

La desconfiança de la generació més jove cap als polítics se suma a la que ja s’està enquistant en altres sectors de la població i que és caldo de cultiu de populismes. No ho tenen fàcil els líders polítics, defensors del sistema democràtic però que han sigut poc valents a l’hora d’adoptar polítiques de justícia social quan més necessàries eren, i que molt menys han sigut conscients fins fa poc de l’emergència climàtica. Ara que se n’estan adonant i que, per exemple, les polítiques per afrontar la crisi causada per la pandèmia són oposades a les de l’austericidi de 2010, factors com la pujada de preus o fakes com el de la gran apagada traven la seva visibilitat. No ho tenen fàcil perquè han d’atendre molts interessos contraposats, però només amb polítiques audaces recuperaran la credibilitat.