Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Última oportunitat

Molts científics fins i tot s’han atrevit a dir que la situació ja és irreversible, que per moltes mesures que es prenguin, el procés tendeix a un escalfament inevitable i fatal

1
Es llegeix en minuts
Última oportunitat

AFP / DANIEL NEAL-OLIVAS

Un dels titulars més colpidors d’EL PERIÓDICO de diumenge era aquest: «Última oportunitat per al planeta». No només perquè gairebé evocava una pel·lícula de catàstrofes siderals, sinó perquè era (i és) cert. Ho diuen els experts de l’IPCC i molts altres científics fins i tot s’han atrevit a dir que la situació ja és irreversible, que per moltes mesures que es prenguin, el procés tendeix a un escalfament inevitable i fatal.

Però siguem optimistes. És l’última, però és encara una oportunitat. A hores d’ara, ja sabem de memòria els noms i dades que funcionen com a fronteres del final anunciat. El Tractat de París, la temperatura que no pot passar dels dos graus el 2100, el descens de les emissions fins al 55% d’aquí vuit anys... Qualsevol de nosaltres seria capaç de dissertar uns minuts sobre la qüestió. Més de 20.000 persones, a Glasgow, també ho faran i viurem dies de tensions geopolítiques i de clams universals a favor del clima. I potser viurem també aquestes corredisses d’última hora, l’últim dia, per arribar a un acord de mínims. I és molt probable que deixem passar aquesta última oportunitat, en la pròrroga i amb uns quants de lesionats a l’equip.