Àgora

Election Day als Estats Units

La ciutat de Nova York elegeix, com sempre en dimarts, el seu nou alcalde

2
Es llegeix en minuts
Election Day als Estats Units

Carlo Allegri / Reuters

La democràcia nord-americana, tot i que imperfecta, és d’una estabilitat admirable. El dimarts següent al primer dilluns de novembre és Election Day. I és en aquesta data quan tenen lloc les eleccions més importants. L’any passat van ser les presidencials i aquest any toquen les municipals en més de quaranta ciutats del país, entre elles Nova York, Boston, Miami, Nova Orleans, Atlanta i Seattle.

La data d’Election Day no és gratuïta. Va ser el 1792 quan la llei federal va permetre per primera vegada que els estats escollissin electors presidencials. El novembre era el mes més convenient ja que la collita ja havia finalitzat però el dur hivern encara no dificultava la mobilitat. Al ser l’elecció dimarts, es podia assistir a l’església diumenge i traslladar-se al col·legi electoral durant dilluns. Dimarts era, a més, habitualment dia de mercat. Tot resultava absolutament coherent amb l’origen religiós de la fundació d’aquest país.

No són pocs els que avui dia qüestionen que les eleccions es continuïn celebrant un dia feiner, ja que en dificulta la participació, però com que els Estats Units són un país on la tradició pesa molt, no sembla probable que que es modifiqui. La majoria d’estats permeten el vot anticipat, alguns estableixen per llei el dret a absentar-se de la feina durant unes hores cobrant el sou i d’altres l’han declarat directament dia de festa.

Nova York viu aquest dimarts la seva jornada electoral amb poques sorpreses. Tot sembla apuntar que el demòcrata i afroamericà Eric Adams, exagent de policia i president del borough de Brooklyn, substituirà en l’alcaldia Bill de Blasio. Els principals desafiaments que tindrà el nou alcalde són una inseguretat en alça, la gestió de la força policial local més important del país, el transport metropolità en fallida, un sistema de salut insuficient i l’eterna millora de l’educació com a eina d’integració social. Totes aquestes àrees han patit forts revessos durant la pandèmia i viuen moments complicats.

Notícies relacionades

Els projectes més innovadors anunciats per Adams són en el camp de l’educació. En primer lloc, el calendari escolar de 12 mesos, que facilitaria la vida a nombroses famílies treballadores de baixos recursos. Queda per veure com es podria finançar. En segon lloc, el desenvolupament d’escoles de primària per a nens amb capacitats superiors a la mitjana. Les conegudes com a Gifted and Talented Schools. Tot i que l’alcalde De Blasio va anunciar fa poques setmanes que posaria fi a la continuïtat del programa existent, ja que eren bàsicament famílies blanques i asiaticoamericanes les que se’n beneficiaven, sembla que Adams té intenció de reformar-lo i potenciar-lo. Sens dubte, és una gran oportunitat perquè nens talentosos amb pocs recursos accedeixin a les millors universitats del país.

En aquestes eleccions també es posa de manifest el creixent nombre de dones, i concretament dones afroamericanes, que són al capdavant de ciutats importants. Boston, Washington DC, Nova Orleans, Atlanta, Charlotte, San Francisco, Chicago i Saint Louis tenen actualment dones de color al comandament. A Boston l’actual alcaldessa serà substituïda per l’asiaticoamericana Michelle Wu, però entrarà en el club Buffalo, la segona ciutat més poblada de l’estat de Nova York. La dona negra està entrant amb força en política. Cada vegada són més nombroses als llocs d’alta responsabilitat. És, sens dubte, el seu gran moment.