Primàries demòcrates

L’expolicia negre Eric Adams a un pas de ser el nou alcalde de Nova York

  • Políticament moderat es dona per segura la seva victòria en les eleccions del pròxim mes de novembre

  • El seu triomf coincideix amb una inèdita declaració d’emergència del governador per la violència amb armes de foc

L’expolicia negre Eric Adams a un pas de ser el nou alcalde de Nova York

DAVID 'DEE' DELGADO / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Després de vuit anys de mandat del progressista Bill de Blasio, determinada a recuperar-se del dur cop humà i econòmic de la pandèmia i enmig d’un augment de la violència amb armes de foc que ha fet de la seguretat la preocupació principal de molts ciutadans, Nova York ha apostat per un demòcrata moderat per agafar les regnes. Eric Adams, un expolicia de 60 anys, antic senador estatal que fins ara presidia el barri de Brooklyn, va ser declarat el dimarts guanyador de les primàries demòcrates per l’agència Associated Press. En una urbs on hi ha set demòcrates registrats per cada republicà, es dona per segur que serà qui s’imposi al republicà Curtis Sliwa en les eleccions del 2 de novembre i sigui el relleu de De Blasio a l’ajuntament, cosa que el convertiria en el segon alcalde negre de l’urbs després de David Dinkins.

Tot i que falten encara uns centenars de vots postals per comptar per a la certificació oficial dels resultats de les primàries que es van celebrar el 22 de juny, en les quals va debutar un sistema de vot d’ordre preferencial i on un fiasco inicial en el recompte de la junta electoral va sembrar el caos, Adams té una mica més de 8.000 paperetes d’avantatge sobre la segona candidata més votada, Kathryn García. Són suficients per garantir la seva victòria i l’excomissionada de Sanejament de la ciutat ha reconegut aquest dimecres la seva derrota i ha felicitat Adams, una cosa que també ha fet la candidata de l’ala progressista Maya Wiley. «Aquesta campanya ha estat més a prop que cap altre moment en la història de trencar el sostre de vidre i elegir la primera alcaldessa de Nova York», ha dit García. «Li hem fet un munt d’esquerdes i està llest per ser trencat».

La coalició

Adams, un home amb determinades ambicions polítiques des de fa temps, i que fins el 2001 estava registrat com a republicà, ha realitzat la seva campanya presentant-se com el representant del ciutadà corrent i de la classe treballadora, de qui denuncia que les elits del partit s’han allunyat. Ha explotat la seva història personal com un novaiorquès (nascut a Queens) que va créixer coneixent la pobresa i que va ser víctima com a adolescent de la brutalitat policial abans de convertir-se el 1984 en agent i entrar al Departament de Policia, en el qual va advocar per reformes per minimitzar la discriminació racial i va assolir el rang de capità amb el qual es va retirar el 2006 per iniciar la seva carrera política. 

Notícies relacionades

Les seves credencials com a uniformat i el seu discurs de mà dura contra el crim i en ferma oposició a la retallada de pressupostos públics per a la policia han sigut vitals en una campanya en la qual la seguretat es va tornar en la principal preocupació dels votants. I la seva victòria arribava precisament el dia en què el governador Andrew Cuomo dictava una declaració d’emergència per violència d’armes de foc que és la primera a nivell estatal als Estats Units, on s’ha generalitzat un repunt dels tirotejos i d’alguns crims violents a nivells que no es veien en anys, tot i que encara estan lluny dels de dècades negres com els 80 a Nova York.

La base electoral d’Adams, que tenia una bona infraestructura de recaptació de fons, l’ha constituït una coalició de vella escola que inclou el ferm suport de sindicats i líders religiosos i llaços ferms amb blocs de votants determinants, incloent negres i llatins. La seva llacuna de suports ha sigut a Manhattan.