Crisi municipal Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’elefant de Badalona

La fórmula Albiol és el carrer perquè la gestió i la burocràcia són lentes, ineficaces i invisibles, perquè s’aprofita del pudor i la mandra de certa esquerra, i perquè no va ser ell qui va instaurar la cultura política del «truca’m que jo t’ho arreglo»

1
Es llegeix en minuts
L’elefant de Badalona

Jordi Cotrina

Per fi la majoria de cròniques sobre la crisi política de Badalona citen el gran elefant que hi ha al mig de l’habitació. El de la desigualtat. El de les dues Badalones. La del mar i la de la muntanya. La que viu bé, i la que sobreviu en alguns dels pitjors barris del país.

A Badalona hi ha massa pobresa fa massa temps, i quan no t’atenen els serveis socials perquè estan col·lapsats, i a deu minuts de casa tot sembla tan fàcil, fa mal i enerva. Les anàlisis més fines de l’Idescat diuen que Badalona té una de les deu unitats territorials més pobres del país (Sant Roc Oest, sector plaça de Camarón de la Isla). És només una de les 14 agrupacions censals de nivell baix o molt baix de la ciutat. I a prop d’aquesta perifèria de la perifèria hi ha, no obstant, 12 agrupacions de nivell mitjà alt, i alt. Sant Roc, Llefià, la Salut, el Gorg. La fórmula Albiol consisteix a explotar aquestes diferències feridores de renda i oportunitats, en comptes de solucionar-les. A cavalcar sobre la segregació territorial, urbanística i econòmica del país, sobre la seva gran ferida oberta.

 

Notícies relacionades

La fórmula Albiol és el carrer perquè la gestió i la burocràcia són lentes, ineficaces i invisibles, perquè s’aprofita del pudor i la mandra de certa esquerra, i perquè no va ser ell qui va instaurar la cultura política del «truca’m que jo t’ho arreglo». La fórmula Albiol consisteix a surfejar sobre l’abandonament i els errors de les polítiques i els polítics anteriors, i no és, ni de bon tros, l’únic alcalde de l’àrea metropolitana que repeteix com un mantra que tot és culpa de la Generalitat i de la falta de competències.

Fa temps que la inestabilitat de Badalona és un avís i una finestra per on sortir a tants barris que mai estan a l’agenda política. Ho van intentar Ciutadans i van implosionar. Però la ultradreta no perd cap oportunitat de treure el cap als mercats ambulants. Si ningú reacciona, l’elefant seguirà allà en les eleccions del 2023.   

Temes:

Badalona